Jesenja poslastica
12

Začinite vaš vikend ukusnim kolačem od meda i krušaka

Dž. L.
Foto: Yuki Sugiura/The Guardian
Foto: Yuki Sugiura/The Guardian
Jesen je pravo vrijeme za pripremu pečenih kolača, naročito onih za koje možemo iskoristiti sezonsko voće. Upravo jedan takav stiže iz kuhinje indijsko-britanskog kuhara Tamala Rayja, a riječ je o tartu od meda i krušaka.

U ovo doba godine trebali biste lako doći do sočnih krušaka, ali i zdravog meda.

Za razliku od drugih kolača ove vrste kojima trebaju krušne mrvice, za ovaj tart jednostavno sami napravite mrvice uz pomoć ustajalog hljeba i miksera.

Priprema kolača traje pedesetak minuta, a za tijesto će vam biti potrebno 225 grama brašna, 110 grama neslanog putera te još malo dodatno za podmazivanje kalupa, 35 grama šećera u prahu, jedno jaje srednje veličine. Fil pravite od 50 grama neslanog putera, 400 grama meda, tri četvrtine male kašike soli, 125 grama krušnih mrvica te tri kruške.

Izmiješajte brašno, puter i šećer te na to dodajte jaje postepeno miješajući dok se smjesa ne krene sakupljati. Ukoliko vam se mješavina čini suhom, dodajte malo vode. Potom izlijite tijesto lagano na radnu površinu posutu brašnom te kratko mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Zavijte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u pokrivenoij posudi u zamrzivaču 15 minuta.

U međuvremenu pripremite nadjev tako što ćete na laganoj vatri otopiti puter i med. U to umiješajte i sol, krušne mrvice te tučeno jaje.

Podmažite okrugli kalup veličine 23 centimetra sa malo putera, pospite brašnom te u njega razvaljajte tijesto na debljinu dva do tri milimetra. Tijesno utisnite i na bočne krajeve kalupa te odrežite ostatke s vrha. Potom tijesto u kalupu ponovo ohladite 15 minuta u zamrzivaču, a zatim prelijte pripremljenim punjenjem.

Ogulite i prepolovite kruške te izvadite njihovo jezgro. Položite ih preko vrha punjenja na kolaču. Kruške premažite rastopljenim maslacem i pospite s malo šećera u prahu.

Kolač tako pecite na 190 stepeni celzija između 40 i 45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.