|

Za današnji iftarski meni pripremite šarenu dolmu tradicionalno bosansko jelo

Za današnji iftarski meni pripremite šarenu dolmu tradicionalno bosansko jelo
42
Piše: S.H.P.
8.5.2019. u 14:43
29
komentara
42

dijeljenja
Za današnji iftarski meni pripremite šarenu dolmu tradicionalno bosansko jelo Ilustracija: Shutterstock
Sa šarenom dolmom kao glavnim jelom za vaš iftarski meni nećete pogriješiti čak ni ako pripremate iftar za svoju porodicu i goste. Šarena dolma bogata je vitaminima i različitim okusima i idealna je za sve ljubitelje povrća i mesa.
Sastojci koji su vam potrebni za pripremu šarene dolme su:

1 kg faširanog junećeg mesa
2 šoljice riže
2 mrkve
2 glavice crvenog luka
peršun
so
vegeta
crvena paprika
biber
pola čaše vode
3 kašike ulja

Povrće:

pola kilograma sitnijih paprika
2 tikvice
3 krompira
10 listova raštike
glavica luka
2 paradajza

Način pripreme:

Paprike operite i očistite od sjemenki. Tikvice ogulite i očistite središnji dio. Krompir također ogulitii izdubiti. Usto uraditi i sa lukom i paradajzom. Listove raštike prokuhajte.

U drugoj posudi stavite meso, isjeckanu mrkvu, luk, te začine po želji. Zatim dodjate oprane riže. U smjesu dodajte vodu i ulje. Sve miješate dok se ne sjedini.

Potom filujte paprike, tikvice, krompir, luk, paradajz i raštiku. Stavite u šerpu da se kuha 15-tak minuta. Potom ih stavite u tepsiju i pecite na 250 stepeni 20-tak minuta.

U drugoj posudi stavite četiri kašike pavlake, jednu kašičicu crvene paprike i malo vode i ulja. Promiješajte i pospite preko dolme. Stavite da se peče još 15-tak minuta.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...