Zdravo i ukusno
42

Za današnji iftarski meni pripremite šarenu dolmu tradicionalno bosansko jelo

Piše: S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sa šarenom dolmom kao glavnim jelom za vaš iftarski meni nećete pogriješiti čak ni ako pripremate iftar za svoju porodicu i goste. Šarena dolma bogata je vitaminima i različitim okusima i idealna je za sve ljubitelje povrća i mesa.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu šarene dolme su:

1 kg faširanog junećeg mesa 2 šoljice riže 2 mrkve 2 glavice crvenog luka peršun so vegeta crvena paprika biber pola čaše vode

3 kašike ulja

Povrće:

pola kilograma sitnijih paprika 2 tikvice 3 krompira 10 listova raštike glavica luka 2 paradajza

Način pripreme:

Paprike operite i očistite od sjemenki. Tikvice ogulite i očistite središnji dio. Krompir također ogulitii izdubiti. Usto uraditi i sa lukom i paradajzom. Listove raštike prokuhajte.

U drugoj posudi stavite meso, isjeckanu mrkvu, luk, te začine po želji. Zatim dodjate oprane riže. U smjesu dodajte vodu i ulje. Sve miješate dok se ne sjedini.

Potom filujte paprike, tikvice, krompir, luk, paradajz i raštiku. Stavite u šerpu da se kuha 15-tak minuta. Potom ih stavite u tepsiju i pecite na 250 stepeni 20-tak minuta.

U drugoj posudi stavite četiri kašike pavlake, jednu kašičicu crvene paprike i malo vode i ulja. Promiješajte i pospite preko dolme. Stavite da se peče još 15-tak minuta.