Tradicija u Tuzli
559

"Veseli stroj" porodice Hamzić: Uz zabavu i kvalitetno voće rakija ne može biti loša

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
U dvorištu porodice Hamzić u Novom naselju u Tuzli već desetinama godina tradicionalno se peče rakija. Ovih dana je kod njih izuzetno radno i veselo, a dvije tone jabuke pretvorene su u kvalitetnu rakiju.

Rakija se može pripremati od raznih vrsta voća, a domaćin ekipe portala Klix.ba Azur Hamzić ovo alkoholno piće na sasvim prirodan način peče od kruške, šljive i jabuke za koju se ove godine odlučio skupa sa svojim prijateljima.

Pripreme za pokretanje kazana za pečenje rakije, poznatog i kao "veseli stroj", počele su prije skoro mjesec dana rendanjem i kiseljenjem 2.100 kilograma jabuke.

Višedecenijska tradicija

Azur Hamzić koji je ovu lijepu tradiciju naslijedio od svog djeda, a potom i oca nam kaže da postoje dva načina pripreme voća za pravljene rakije.

"Jabuke se mogu cijediti ili rendati takozvanim 'muljanjem'. Mi smo ih sada rendali te posuli s dva posto šećera, što je okvirno 40 kilograma. Po želji neko dodaje i kvasac, ali mi se ove godine nismo odlučili na to. Tako pripremljene jabuke smo četiri sedmice svako treći dan miješali kako ne bi nastala komina koju bismo poslije morali skidati", kaže Hamzić za Klix.ba.

Nakon skoro mjesec dana od jabuka i šećera je nastao kom koji se potom istresa u kazan za pečenje rakije kapaciteta 100 litara.

Mjera po jednom ubacivanju u kazan iznosi četiri kante koma i jedna kanta vode. Kom se mora peći na laganoj vatri, a potrebno je paziti na temperaturu rakije i vode.

"Kako ne bismo dobili kiselost rakije mi ćemo je prepeći, a njena jačina će iznositi oko 50 stepeni. Kasnije ćemo je razblaživati destilovanom vodom, a u konačnici ćemo postići jačinu od okvirno 42 stepena", ističe Hamzić.

Hamzić je po jednom kazanu proizveo okvirno 15 litara rakije. U naredne četiri sedmice ovo alkoholno piće će držati u staklenim posudama koje su otvorene, a potom će ih adekvatno zapakovati.

Maksuzija za rodbinu i prijatelje

Tajna dobre rakije se ogleda u kvalitetu voća, ali i načinu pripreme.

"Onaj ko dugo konzumira rakiju na prvi gutljaj može prepoznati njen kvalitet. Ukoliko osjetite kiselost ili jačinu šećera odmah znate da je riječ o rakiji koja je lošijeg kvaliteta. Kod kvalitetne rakije prilikom konzumiranja u grlu neće osjetiti gorčinu, već toplinu koja se pojavljuje ispod grla, a proteže do stomaka", dodaje Hamzić.

Pečenje rakije u dvorištu Hamzića pravi je društveni događaj, jer su ovih dana okupljeni rođaci, prijatelji i komšije koji uz veselje obave itekako zahtjevan višednevni posao.

U izuzetno pozitivnu atmosferu, bez trunke bilo kakvog naboja i sami smo se lično uvjerili. Poslovi su bili rapoređeni baš kako treba, a priprema kazana za pečenje odvijala se izuzetno brzo.

Jedan član vesele družine miješao je kom u velikim plastičnim bačvama, drugi ga je punio u kante, a treći i četvrti su osim punjenja kazana pazili i na jačinu vatre, odnosno temperature vode i mješavine jabuke i šećera.

"Ova tradicija nam je najvažnija, okupimo se svi i kao što se i sami imate priliku uvjeriti, uz lijepo druženje obavimo sav posao. Mi rakiju pravimo za sebe, ona nije za prodaju. Ovo je naša maksuzija koju poklanjamo familiji i dobrim prijateljima", kaže Hamzić.

Naš ljubazni domaćin ovu priču na kraju obavljenog posla sa svim članovima ekipe zaokružuje neizostavnim roštiljom na kojem su pripremljene razne vrste mesa. Uz čašicu zadovoljstva ući će u noć, kako bi proslavili odlično obavljen posao.