Univerzitet Cranfield
0

Vegetarijanci škode prirodnom okolišu

Sarajevo-x.com
Tofu
Tofu
Moderni način života nametnuo nam je svakojake trendove, među kojijima je vegetarijanska kuhinja. Iako je u osnovi ovakvog načina prehrane briga o okolišu, nova britanska studija pokazuje drugačije. Alternative za mesa kao što su tofu, slanutak i drugi mogu negativno utjecati na okoliš.

Do nedavno se govorilo kako izbjegavanjem mesa štitimo i čuvamo našu okolinu zato što se time smanjuje emisija štetnih gasova, te je potrebno manje obradivih površina za uzgajanje alternativa.

Univerzitet Cranafield i Svjetski fond za zaštitu divljeg života, udružili su snage u zajedničkom istraživanju koje je pokazalo da su alternative za meso mnogo štetnije po okolinu jer se uvoze prekookeanski u Veliku Britaniju.

Zamjena mlijeka i govedine za tofu povećava potrebu za obradivim površinama, a proizvodnja zamjenskih namirnica za meso više šteti okolišu nego uzgajanje goveda i jagnjadi.

Povećanje interesovanja za vegetarijanstvom moglo bi dovesti do kolapsa ratarstva u Velikoj Britaniji, upozoravaju stručnjaci.

Uzgajanje ovakve vrste hrane iziskuje mnogo više izvora energije. Ipak, stručnjaci priznaju da štetnost vegetarijanske prehrane zavisi od toga koja se hrana koristi kao zamjena.

"Neki ljudi time što jedu tofu žele da pokažu koliko vole prirodu. Ukoliko bi ljudi kao zamjenu jeli više krompira, tjestenine i hljeba onda bi bili više naklonjeni prirodi", rekao je za Telegraph Donald Murphy-Bokren, naučni koordinator pri Odjelu za okoliš, hranu i ruralne poslove, te jedan od autora studije.