Pomalo neobičan obrok
88

Varijacija našeg tradicionalnog jela: Jeste li čuli za pribojske ćevape u ćebati?

I. S.
Screenshot: Instagram
Screenshot: Instagram
Snimak pribojskih ćevapa je s razlogom privukao pažnju korisnika društvenih mreža. Jeste li ikada čuli za njega?

Naime, kako je navedeno na Instagram stranici jednog fast fooda u Novom Sadu, pribojski ćevapi se poslužuju s kajmakom u domaćoj ćebati.

"Da li ste znali da je pjesma 'Dođi da mi ruke greješ' ustvari posvećena ovom jelu? Autor pjesme je jednom prilikom poslije šetnje hladnim zimskim noćima naručio deset pribojskih ćevapa i toliko se oduševio ukusom i brzinom kojom su ga ugrijali da je jednostavno morao da im posveti ovaj vanvremenski hit", šaljivo su poručili.

Očekivano, snimak je bio povod za veliki broj reakcija. Neki su pohvalili ovo jelo, dok drugi smatraju kako pribojski ćevapi ne postoje.

"Sočno izgledaju. Kod ćevapa je bitno da nisu suhi", "Jela sam ih i mnogo mi se dopadaju", "Ovo nisu ćevapi niti je ovo ćebata. Znamo kako se prave i jedu ćevapi", "Ne znam koje još ćevape neće izmisliti", "Ćevap u ćebati. Ljudi, molim vas, čemu to? Lijepo recite kalcona sa ćevapima", neki su od komentara.

Kao što je poznato, ćevapi su naročito popularni u dijelovima Jugoistočne Europe u kojima su vladali Turci, ali receptura nije svugdje ista. U BiH se ćevapi služe u somunu uz kajmak ili luk. Pripremaju se na više načina, a recepti su tajni. Postoje sarajevski, banjalučki i travnički ćevap. Svinjetina se ne koristi kao sastojak.