Praktični recept
7

Ustajali čips možete pretvoriti u ukusnu špansku tortilju

Klix.ba
Foto: Tom Hunt/The Guardian
Foto: Tom Hunt/The Guardian
Poznato je kako se mliječni proizvodi kojima je istekao rok trajanja često mogu iskoristiti prilikom kuhanja, ali mnogim nije poznato kako se ustajali čips može pretvoriti u nešto ukusno. Tajne iz rukava španskog kuhara Ferrana Adria sigurno će vam pomoći u tome.

Čips koji je dugo stajao u otvorenoj kesi uvijek možete vratiti u pećnicu i prepeći otprilike pet minuta na 180 stepeni, sve dok mu se ne vrati hrskavost. Zatim prepečeni čips izmrvite na sitne komade i koristite kao krušne mrvice koje je odlično poslužiti uz tjesteninu.

Ukoliko ipak želite nešto izazovnije, Adria preporučuje korištenje ustajalog čipsa prilikom pripreme španske tortilje.

Potrebni sastojci su pola sitno isjeckanog luka, djevičansko maslinovo ulje, jedno čehno isjeckanog ili zgnječenog bijelog luka, 60 grama starog čipsa i troje pretučenih jaja.

Prepržite luk u tavi na umjerenoj temperaturi desetak minuta ili dok se ne karamelizira. Dodajte bijeli luk i pržite još dvije minute. Zatim sve stavite u zdjelu sa starim čipsom i jajima te izmiješajte smjesu.

Ponovo zagrijte tavu sa većom količinom maslinovog ulja i kada se ugrije, ubacite pripremljenu smjesu na prženje. Budite pažljivi jer može doći do špricanja ulja.

Kada krenete pržiti smjesu, vodite računa da se jaja ne zalijepe za tavu. Trebali biste dobiti tortilju koja će se sama od sebe odvojiti od tave.

Pri kraju pečenja tortilje, snizite temperaturu, ali i dalje pazite da se ne zalijepi za tavu.

Tako pripremljenu tortilju možete servirati samu ili uz neki sos ili namaz.