Grčki specijalitet
22

Ukusna janjetina u sosu od crnog vina

Piše: L. K.
Grci su poznati po svom gostoprimstvu i mediteranskoj kuhinji, a janjetina spada među popularna jela koja se jedu na nacionalnom nivou. Ovaj recept može poslužiti četiri osobe.

Za pripremu ovog jela vam je potreban jedan crveni luk, 200 mililitara crnog vina, dva litra vode, sos od paradajza, so, biber, šećer i krompir. Osim toga će vam biti trebati jedan patlidžan, jedna mrkva i jedna tikvica, te peršun.

Priprema:

  1. Dinstajte luk na malo ulja
  2. Stavite janjetinu na ulje i luk i dodajte vino i vodu
  3. Dodajte malo sosa od paradajza, te ubacite sol i biber
  4. Miješajte sat i pol
  5. U poseban lončić dodajte jedan isjeckan luk i dinstajte ga na ulju
  6. Dodajte dva do tri litra vode
  7. Ubacite smrvljeni paradajz i malo peršuna
  8. Dodajte sol, biber, šećer i origano
  1. Isjeckajte tikvicu i ubacite je u lončić
  2. Zatim dodajte isjeckan krompir, patlidžan i mrkvu
  3. Miješajte dok se ne skuha i zatim servirajte u isto vrijeme kao i janjetinu, ali na posebnim tanjirima