Novo u gradu
1.3k

U Sarajevu otvoren prvi vegan concept store "Zdravo"

Klix.ba
U sarajevskom naselju Miljacka otvoren je prvi vegan concept store "Zdravo". Riječ je o mjestu na kojem će se družiti, kuhati, učiti i pričati o zdravoj hrani, te dolaziti po zdrave namirnice, pa i prirodnu kozmetiku.

Pristup je holisitički, i zato "Zdravo" nije samo kafić sa "zdravom hranom", već mjesto opuštenog i intimnog druženja uz biljnu ishranu, sa informacijama i podrškom za ličnu promjenu, tj. započinjanje sa zdravim navikama, poručuju iz novootvorenog concept storea.

"Pušenje nije dozvoljeno. Adresa je Dž. Bijedića 160 F, a radno vrijeme svaki dan od 12 do 20 sati. Nalazimo se kod igrališta za djecu u naselju Miljacka. Interijer je jednostavan i neformalan, jer želimo opuštenu i intimnu atmosferu. Planirana su druženja uz radionice i predavanja. Trudimo se da što manje koristimo plastiku jer je štetna i za ljude i za planet. Uspjeli smo naći dio ambalaže za ponijeti koja je razgradiva ili od recikliranih materijala. Planiramo da do kraja godine imamo samo biorazgradivu ambalažu. A tako ćemo s vremenom i širiti ugostiteljsku ponudu. Razvrstavamo otpad. Imamo dio sa prodavnicom u objektu, gdje će se moći kupiti superhrana i veganski artikli", kazala nam je Maja Pilav, menadžerica prve veganske koncept prodavnice u Sarajevu – "Zdravo".

U "Zdravo" se svježe voće i povrće pažljivo bira od domaćih dobavljača, nema gotove hrane, sami pripremaju sastojke.

Tako da će sami pripremati dnevno svježe biljno mlijeko, chia puding, puter od lješnjaka, granolu itd. U receptima su sadržane cjelovite namirnice biljnog porijekla, rafinirani sol, šećer i brašno se ne koriste.

Svi recepti su veganski, što znači da su bez namirnica životinjskog porijekla, bez mesa i mesnih prerađevina, a to podrazumijeva izostavljanje i piletine, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda, meda i polena. U ponudi su hladno cijeđeni sokovi u kojima je iskoristivost voća i povrća najveća, a zbog malog broja obrtaja motora nema oksidacije koja nastaje u brzim sokovnicima, zatim sladoled od voća sa kojim ne morate brojati kalorije, chia puding sa prirodno zaslađenim džemom od malina i svježe biljno mlijeko nepasterizirano i bez konzervansa. Osim toga, svi koji dođu u "Zdravo" moći će se savjetovati ako nisu sigurni kakve odluke o ishrani donositi općenito. Ili da kupe potrebne aparate da sami pripremaju recepte.

Za ljubitelje kafa nude alternativne metode pripreme arabica kafe poput cold brew, pour over i french press. A svi koji su se odrekli kafe moći će popiti toplu šolju reishi napitka od ljekovitih gljiva, matcha latte ili maca latte.

"Držimo se koncepta, a on je čini mi se u meni odavno, prije nego sam ja toga bila i svjesna, jer su roditelji vodili računa o ishrani, uvijek smo jeli cjelovite namirnice i izbjegavali visokoprocesiranu hranu, rafinirani šećer i proizvode od bijelog brašna, mesne prerađevine. Puno sam čitala, produbljivala znanje, isprobavala razne zdrave režime ishrane i ispraksirala se kako da kod nas, gdje većina ne zna šta je veganstvo a ishrana generacijama bazirana na mliječnim proizvodima, svoju odluku provedem u djelo. Prije desetak godina napravila sam svoju prvu sirovu tortu i to je bio uvod u gurmanske recepte sirove hrane. Prije tri godine sam pokrenula stranicu 'Maki Makaron' sa motivacijom da imamo jednu domaću platformu za recepte na bosanskom jeziku kako bi čitaoci lako i jednostavno došli do recepata i donijeli neke zdravije odluke i korake prema promjeni. Stranica 'Maki Makaron' je izazvala veoma pozitivne reakcije, kada je nastala ideja o realnom i ne više virtualnom mjestu opuštenog i intimnog druženja uz biljnu ishranu, sa informacijama i podrškom za ličnu promjenu, tj. započinjanje sa zdravim navikama", kazala je Pilav.