Gastro
3

U SAD-u očarani suhim mesom i bosanskom sudžukom: Ovo je jestiva umjetnost

Klix.ba
Više od 70.000 Bosanaca i Hercegovaca živi u St. Louisu. Jedan od njih je odlučio tradicionalno pravljenje sudžuke i suhog mesa nastaviti u tom američkom gradu.

Videopriču o suhom mesu i sudžuki objavio je popularni Travel Chanel u svojom serijalu pod nazivom "Bizarna hrana".

Bosanac čije ime nisu htjeli otkriti, napravio je sušnicu iza svoje kuće u kojem godinama spravlja, kako su naveli u prilogu, najpopularnije jelo sa Balkana.

"Komšije koji nisu Bosanci žalili su se na miris koji dolazi iz sušnice. Zbog toga što su većina Bosanaca u St. Louisu muslimani, unutra nećete naći svinjsko meso. Sve je govedina ili janjetina ", navodi se između ostalog u prilogu.

Cijeli proces sušenja mesa traje 46 dana.

"Ovo je jednostavno jestiva umjetnost, rajsko jelo", navodi autor priloga.