Ukusna namirnica
10

Tri vrste kikiriki putera koje možete napraviti kod kuće za manje od 10 minuta

DP
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Zašto biste kupovali kikiriki puter kad ga možete napraviti brzo i lako.

Jeste li se ikada pitali kako se pravi puter od kikirikija? Ako niste, trebali biste, jer je veoma lako. Ove zdrave verzije putera od kikirikija se brzo i jednostavno prave, ne sadrže sve dodatke koji se nalaze u kupovnim puterima. Sve što vam je potrebno je kikiriki i sjeckalica, a ako želite napraviti neki s dodatnim okusom, samo ubacite još nekoliko sastojaka u osnovnu verziju putera od kikirikija.

Kako napraviti puter od kikirikija u dva koraka

Sve što vam treba su tri šalice blanširanog prženog kikirikija i jaka sjeckalica. Što bolju i bržu sjeckalicu imate, to bolje.

Priprema

Stavite kikiriki u sjeckalicu. Poklopite je i uključite na najveću brzinu. Ostavite je da radi 5 – 7 minuta. Zaustavite je svake dvije minute, kako biste kašikom skinuli kikiriki koji se zalijepio za zidove sjeckalice, jer ćete jedino tako biti sigurni da je sve usitnjeno. Puter od kikirikija je gotov kad postane kompaktna masa koja se može mazati. Ako primijetite da kikiriki nije pustio dovoljno ulja, slobodno dodajte malo i ponovo sjeckajte sve dok ne bude po vašem ukusu.

Osim klasičnog putera od kikirikija, možete napraviti nekoliko zdravih varijacija, a Fit Foodie Finds preporučuje ova tri:

Čokoladni puter od kikirikija s morskom soli

  • 3 šoljice blanširanog kikirikija
  • četvrtina šoljice čokolade narezane na sitne kockice ili čokoladnih diskova (sobna temperatura)
  • osmina kašičice morske soli.

Priprema

Stavite kikiriki u sjeckalicu. Poklopite je i uključite je na najveću brzinu. Ostavite je raditi 5 – 7 minuta. Zaustavite je svake dvije minute, kako biste kašikom skinuli kikiriki koji se zalijepio za zidove sjeckalice. Kada se uvjerite da je puter od kikirikija gotov, dodajte mu čokoladne diskove i morsku sol, pa blendirajte još minutu ili dok ne primijetite da se sve lijepo sjedinilo. Nikako nemojte koristiti smrznutu ili hladnu čokoladu.

Puter od kikirikija s medom i vanilijom

  • 3 šalice blanširanog kikirikija 2 žlice meda 1 žličica ekstrakta vanilije 2 žlice kokosovog ulja (sobna temperatura).

Priprema

Stavite kikiriki u sjeckalicu. Poklopite je i uključite na najveću brzinu. Ostavite je raditi 5 – 7 minuta. Zaustavite je svake dvije minute, kako biste žlicom skinuli kikiriki koji se zalijepio za zidove sjeckalice. Kada se uvjerite da je puter od kikirikija gotov, dodajte mu med, ekstrakt vanilije i kokosovo ulje, pa blendirajte još dvije ili tri minute.

Hrskavi puter od kikirikija s cimetom i javorovim sirupom

3,5 šalice blanširanog kikirikija

  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike kokosovog ulja (sobna temperatura).

Priprema 

Stavite tri šoljice kikirikija u sjeckalicu. Poklopite je i uključite na najveću brzinu. Ostavite je raditi 5 – 7 minuta. Zaustavite je svake dvije minute, kako biste kašikom skinuli kikiriki koji se zalijepio za zidove sjeckalice. Kada se uvjerite da je puter od kikirikija gotov, dodajte mu javorov sirup, cimet i kokosovo ulje, pa blendirajte još dvije ili tri minute. Na kraju dodajte preostali kikiriki i još malo isjeckajte blenderom, kako biste usitnili i uklopili u puter.

Stvari koje morate uzeti u obzir prilikom pripreme putera od kikirikija

Savjetuje se korištenje prženog kikirikija za izradu putera, ali ako više volite i želite, možete ga napraviti i sa sirovim kikirikijem. Svaki kikiriki je drugačiji, pa se može dogoditi da ako koristite stariji, njegov nivo masti bude nešto niža od svježeg. U tom slučaju, slobodno dodajte malo kokosovog ulja kako bi puter imao glatku teksturu. Ako nakon sedam minuta blendiranja vaš kikiriki nije postao puter, slobodno dodajte malo ulja.

Hranjiva vrijednost za porciju (dvije kašike): 190 kalorija, 7 g ugljikohidrata, 3 g vlakana, 2 g šećera i 8 g proteina

Mogu ga jesti i ljudi koji su na keto, veganskoj ili paleo dijeti. Puter od kikirikija možete držati u hladnjaku tri mjeseca.