Jedinstvene ideje
67

Tri brza Instagram recepta za ukusnu piletinu

N. C.
(Foto: Instagram)
(Foto: Instagram)
Nemate mnogo vremena za pripremu jela, ali želite ukusan i brz obrok. Izdvajamo vam tri brza recepta sa Instagrama za pripremu pilećeg mesa.

Ukoliko nemate ideju šta spremati za ručak ili večeru inspiraciju potražite na Instagram profilima foodblogera, koji svakodnevno na svom nalogu objavljuju zanimljive i originalne recepte.

Tortilje s pikantnom piletinom

Piletinu možemo pripremiti na različite načine, a jedan od današnjih prijedloga jeste tortilje s pikantnom piletinom. Recept za ovo jelo pronašli smo na Instagram profilu Harrycoop.er. Tortilje s pikantnom piletinom prema riječima autora recepta su odlična ideje za brzu ljetnu večeru.

Potrebni sastojci:

400 g piletine

začini

pola avokada

dva do tri paradajza

sirni namaz

100 g rukole

osam kukuruznih tortilja

Prvo je potrebno začiniti piletinu. U tavu dodati malo ulja, a potom je ispržiti. Nakon toga, kukuruzne tortilje ispeći u tavi, potom ih premazati sirnim namazom, a onda staviti i nekoliko listova rukole. Izrežite avokado i paradajz i dodajte na tortilje. Na kraju dodati i izrezane komade piletine.

Pileća salata

Salata sa piletinom i rukola-senf sosom je jelo koje se sprema vrlo brzo, a recept smo pronašli kod foodblogerke Armine Šahmanović Delić.

Potrebni sastojci:

zelena salata

rukola

svježi špinat

mladi luk

rotkvica

paradajz

krastavac

paprika

svježi šampinjoni

svježi peršun i bosiok

Dressing:

tri kašike jogurta

jedna kašika vrhnja za šlag

dvije čajne kašike senfa

šaka sjeckane rukole

jedna kašika maslinovog ulja

sok od pola limuna

sol, biber

Postupak pripreme:

Prvo popržiti piletinu na maslinovom ulju i na kraju dodati presani bijeli luk. Nakon toga pripremite dresing i ostavite da odstoji dok isjeckate povrće. U isjeckano povrće dodati dresing i na kraju piletinu i parmezan.

Rolovana piletina

Pileći file je idealna namirnica koja se može pripremati na razne načine, a predlažemo vam da pripremite rolovani pileći file. Recept za ovo jelo pronašli smo na Instagram profilu Belme Halilović.

Potrebni sastojci:

pileći file

začini

sir

suho meso

brašno

jaje

mljevena crvena paprika

gljive

500 ml vrhnja za kuhanje

Postupak pripreme je lagan, a potrebna su dva veća pileća filea koja ćete isjeći na pola. Isječene komade filea istanjiti čekićem te ih začiniti. Potom na svaki file staviti komad sira i suhog mesa pa ga urolati.

Gotove rolnice potom pohujte u brašnu i umućenom jajetu u koje prethodno treba dodati malo mlijeka, začina i mljevene crvene paprike. Završtiti sa pohovanjem u prezli. Rolnice je potrebno pržiti u dobokom ulju na srednjoj temperaturi desetak minuta.

Nakon što završite pohovanje pilećih rolnica, ostavite ih u frižider sat vremena. Potom napravite sos od šampinjona, tako što gljive isjećete pa ih prepržite na maslacu. Propržene gljive začinite i dodajte 500 ml vrhnja za kuhanje. Promiješate i ostavite da se kuha pet minuta.