Balkanski recept
7

Tradicionalno bugarsko jelo Mish Mash idealno za doručak

Piše: L. K.
Mish Mash je tradicionalno jelo sa područja Balkana, te se najviše pravi u Bugarskoj. Sastoji se od jaja, paradajza, crvenog i bijelog luka i feta sira. Bugarske tradicije su u kulinarstvu raznovrsne zbog geografskih faktora kao što su klimatski uslovi koji su pogodni za različito povrće, bilje i voće.

Kao i u mnogim dijelovima Balkana koji su bili pod Osmanskom vladavinom, tako i hrana u Bugarskoj ima turske korijene kao što su đuveč, musaka, baklava i slično.

Mish Mash je jelo koje je moguće napraviti za 15 do 20 minuta, te ne zahtijeva komplikovane sastojke.

Sastojci:

Dvije glavice crvenog luka 12x paradajza Šest čehni bijelog luka Peršun 4-6 paprika Četiri jaja

280 grama Feta sira

Priprema:

  1. Isjecite crveni luk na sitne kockice, paradajz na veće komade, bijeli luk što sitnije i peršun na jednake komade. Ogulite papriku i isjeckajte je na sitne komadiće.
  2. Ugrijte ulje na tavi te zatim dodajte crveni luk i paradajz, te dinstajte dok ne luk ne poprimi blago smeđu boju
  3. Dodajte paprike, promiješajte i zatim dodajte četiri jaja
  4. Sve promiješajte te dodajte Feta sir
  5. Pospite komadićima bijelog luka
  6. Servirajte u zdjelicu te pospite peršunom