Jednostavno i ukusno
138

Tope se u ustima: Stari recept za bosanske lokume

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Lokumi su poznata poslastica bosanske tradicionalne kuhinje. Brzo i jednostavno se pripremaju, a za njihovu izradu neće vam biti potrebni sati, kao ni mnoštvo sastojaka. Veoma su ukusni te će zadovoljiti i najveće gurmane.

Sastojci koji će vam biti potrebni za bosanske lokume su:

250 gr putera 4 kašike šećera u prahu (ukoliko imate vanilin šećer u prahu, onda stavite dvije kašike običnog i dvije vanilin šećera u prahu) 400 gr brašna 2 kašike ulja

Način pripreme:

Puter koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi stavite u dublju posudu, dodajte šećer u prahu i dobro izmiješajte kašikom. Dodajte još dvije kašike ulja da bi tijesto bilo prhko.

Brašno dodajite postepeno, miješajte dok ne izradite tijesto. Tijesto ne treba stajati. U međuvremenu rernu zagrijte na 130 stepeni.

Tijesto stavite na radnu površinu i napravite šest loptica od kojih ćete napraviti valjke. U svakoj loptici treba biti oko 80 grama kako bi vam lokumi bili jednaki.

U tepsiju stavite papir za pečenje i redajte lokume te ih pecite na 120 stepeni jedan sat. Lokumi moraju ostati bijeli. Kada se lokumi uspeku pospite ih šećerom u prahu.

Što duže stoje, lokumi su ukusniji. Služite ih uz kafu ili čaj. Prijatno!