S naše sofre
66

Taste Atlas objavio listu najboljih iftarskih jela, na trećem mjestu jedno iz bosanske kuhinje

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Objavljena je lista od sedam tradicionalnih jela koja se služe za ramazan, a na listi se našlo jedno iz naše zemlje.

Popularni gastronomski magazin Taste Atlas objavio je listu na kojoj se nalaze tradicionalna jela koja potječu iz raznih dijelova svijeta. Na prvom mjestu se našlo jelo iz Sirije.

1. Muhammara (Sirija)

Muhmmara je jelo koje se našlo na prvom mjestu potječe iz Sirije, a ocijenjeno je sa 4.6 . Riječ je o umak od poznatog bliskoistočnog oraha i pečene crvene paprike koji je svih vrsta okusa: slanog, slatkastog, blago dimljenog i taman dovoljno ljutog.

2. Baklava (Turska)

Na drugom mjestu ove liste našla se poznata slastica koja potječe iz Turske, ali je zbog orijentalnog utjecaja sastavni dio i kuhinja s Balkana.

Baklava ukusni tardicionalni kolač koji se pravi od tijesta, oraha i putera, a potom se zaljeva agdom. U turskoj kuhinji postoji više vrsta baklave, a na Balkan se uglavnom pravi jedna vrsta i to ona s orasima.

3. Krompiruša (Bosna i Hercegovina)

Na trećem mjestu liste koju je sastavio Taste Atlas našla se krompiruša iz Bosne i Hercegovine. Oni su pojasnili da je glavni sastojak ove pite krompir. Pecivo se priprema od tankih jufki i fila koji kombinuje kockice krompira, začina i rendanog luka.

4. Sholeh Zard (Iran)

Sholeh Zard je iranski tradicionalni desert od šafrana i riže. Tradicionalno se služi povodom praznika kao što je ramazan. Često se zavetuje da se kuha da bi se ostvarila želja, a kada se ona ostvari, širi se među druge.

Shole Zard se pravi od riže kuhane s vodom i aromatizovan je šafranom, šećerom, ružinom vodicom, puterom, cimetom i kardamomom. Obično je ukrašena cimetom , bademima, pupoljcima ruže i pistacijama.

5. Harira (Maroko)

Harira je jelo koje je ocijenjeno sa 4.4, a riječ je o marokanskoj supi na bazi paradajza napravljena od mahunarki poput leće i slanutka, svježeg začinskog bilja i toplih začina uključujući kurkumu, kim i cimet. Obično se zgušnjava s lomljenom testeninom od vermičela ili rižom.

6. Bolani (Afganistan)

Bolani je punjeni somun iz afganistanske kuhinje. Obično se puni mješavinom krompira, cilantra i zelene paprike, ali se može puniti i bundevom, crvenim sočivom ili vlascem. Obično se servira sa zelenim čatnijem i uživa se kao prilog, ili kao užina uz šoljicu čaja.

7. Theiboudienne (Senegal)

Na zadnjem mjestu se našlo tradicionalno jelo iz Senegala koje se konzumira i u Gvineji Bisao, Gvineji, Maliju i Mauritaniji. Theiboudienne se priprema s ribom, rižom i sosom od paradajza kuhanih u jednom loncu. Dodatni sastojci često uključuju luk, mrkvu, kupus, kasavu, ljutu papriku, ulje limete i kikirikija. Ovo nacionalno jelo Senegala ocijenjeno je sa 3.0.