Brzi recept
10

Tart od narandže bez pečenja mogao bi vam olakšati pripremu praznične gozbe

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Uz sve pripreme jela i gozbe koje se dešavaju u ovo doba godine, pripremiti složenije slastice čini se gotovo nemogućim zadatkom. Stoga, brzi tart od narandže bez ikakvog pečenja poslužit će i kada vam nedostaje vremena.

Prema receptu britanskog kuhara Tamala Rayja, tart od narandže sastoji se od jedinstvene baze mrvica i maslaca te nadjeva koji se kuha, a potom hladi, piše Guardian.

Za bazu biskvita potrebno vam je 225 grama mljevenog keksa po vašem izboru te 50 grama istopljenog putera, dok će vam za kremu od narandže trebati 400 mililitara soka od narandže, 50 mililitara limunovog soka, korica jedna narandže, dvije cijele zvijezde anisa, tri male kašike kukuruznog brašna, 200 grama šećera, tri žumanjka i jedno cijelo jaje te 200 grama putera.

Započnite s pripremom kreme. Stavite sokove, koru narandže i anis da zavriju na umjerenoj temperaturi, a potom uklonite s plate i ostavite da odstoji sat vremena. Kako biste što prije pripremili tart, važno je započeti s ovim korakom.

U međuvremenu izmiješajte keks i topljeni puter i smjesu utisnite u kalup prečnika 23 centimetra.

Nakon toga ocijedite sokove, uklonite anis i koru te dodajte kukuruzno brašno i šećer. Zagrijte ovu smjesu na umjerenoj temperaturi dok ne zavrije. U drugoj posudi dobro izmiješajte jaja, a zatim ih lagano sipajte u smjesu od sokova, miješajući sve zajedno na laganoj vatri.

Hladni puter ubacite u ovu smjesu i miješajte dok se ne otopi. Zatim kremu prelijte preko biskvite i ostavite u frižider da se ohladi. Time je vaš tart gotov.