|

Tajni recept Coca -Cole prenesen u muzej u Atlanti

Tajni recept Coca -Cole prenesen u muzej u Atlanti
0
F
FENA
11.12.2011. u 09:55
16
komentara
0

dijeljenja
Tajni recept Coca -Cole prenesen u muzej u Atlanti
Američka kompanija Coca-Cola je prvi put za 86 godina promjenila lokaciju na kojoj čuva tajnu formulu popularnog gaziranog pića.
Sef sa ručno ispisanim receptom Coca-Cole prenesen je iz banke, gdje je čuvan od 1925., u muzej World of Coca-Cola u Atlanti (država Džoržija).

"Ovo je poseban dan u historiji Coca-Cole i sjajan vrhunac praznovanja 125. godišnjice od pojave osvježavajućeg pića" izjavio je izvršni direkor kompanije Muhtar Kent, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Recept Coca-Cole je 1886. sastavio farmaceut George Pemberton iz Atlante, a sa formulom napitka, čuvanom u strogoj tajnosti, bilo je upoznato samo nekoliko osoba koji su je prenosili isključivo usmeno.

Godine 1919. tadašnji direktor kompanije Ernest W. Woodruff je podigao kredit u banci i kao zalog deponovao ručno ispisanu frormulu. Kamate na ovaj kredit su otplaćene tek 1925. i od tog vremena recept je čuvan u banci SunTrust u Atlanti.

Prema podacima kompanije, stanovnici više od 200 zemalja svijeta svakog dana kupe 1,7 milijardi proizvoda marke Coca-Cola.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...