Idealan izbor
25

Tajna sočnih i mekanih pilećih fileta je u načinu pripreme

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zahvaljujući neutralnom okusu, nutritivnoj vrijednosti i mogućnosti pripreme na bezbroj načina piletina je veoma popularna namirnica. Dio je tradicionalnih i svakodnevnih jela, ali i mnogih dijeta i idealan je izbor kada žurimo jer se ne peče dugo.

Ukoliko volite piletinu, a želite biti sigurni da će nakon spremanja biti sočna i ukusna, izbjegnite nekoliko grešaka koje su česte u domaćinstvima širom svijeta.

Mnogi se odlučuju za pileće filete bez kostiju i kože, no bijelo meso je suho samo po sebi i ukoliko s njega uklonite kožu, ono ostaje bez sokova koje koža i kosti čuvaju.

Česta greška koju mnogi prave je i pečenje piletine bez prethodnog mariniranja koje će piletini dati okus i učiniti je sočnijom. Ukoliko žurite, dovoljno je da stavite tek nekoliko začina koje volite, a ukoliko imate vremena pustite mašti na volju jer je mnogo mogućnosti kombinovanja začina.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Veoma bitno je izlupati piletinu kuhinjskim čekićem jer na taj način razbijate proteine u mesu, ali i smanjujete vrijeme koje je potrebno za pečenje piletine.

Istina je da niko ne voli nedovoljno pečena pileća prsa, ali prepečena su također veoma neukusna i često tvrda. Zbog toga pazite da piletinu fino ispečete, ali da je ne prepečete. Kako bi piletina bila ravnomjerno pečena važno je da je prije pečenja držite na sobnoj temperaturi.

Kako bi vaša piletina bila savršena pripremite i odgovarjaući sos koji će pojačati okus piletine.