Gastro
6

Tajland uvodi potpunu zabranu reklamiranja alkoholnih pića

FENA
Tajlandska vlast razmatra uvođenje potpune zabrane reklamiranja alkoholnih pića kao i marketinga za alkohol a zbog sve češćeg korištenja takozvanih rupa u zakonu po tom pitanju, javljaju lokalni mediji, prenosi Xinhua.

Odbor za kontrolu alkohola pri ministarstvu zdravstva navodi da su se direktni reklamni sadržaji o alkoholnim pićima znatno smanjeni od kako je na snagu stupio zakon o kontroli alkohola prije devet godina, ali da proizvođači i dalje koriste "rupe u zakonu" kako bi implementirali svoje marketinške strategije. Zbog toga bi totalno ukidanje reklama o alkoholnim pićima, što je slično zabrani reklamiranja cigareta, trebalo da stupni na snagu, kazao je Samarn Futrakul, direktor ureda.

Reklamiranje alkohola u Tajlandu je regulirano zakonom o kontroli alkoholnih pića iz 2008. godine. Prema članu 32. ovog zakona, alkoholna pića se ne smiju reklamirati na način u kojem se direktno ili indirektno potvrđuju njihove prednosti ili promoviše konzumacija, te se ne smije prikazivati proizvod ili njegova ambalaža.

Od kako je stupio na snagu, zabilježeno je više od 15.000 prekršaja tog zakona.

Osobe koje naruše ovaj zakon mogle bi se suočiti sa zatvorskom kaznom u trajanju godinu dana ili plaćanju kazne u vrijednosti od 14.285 dolara ili dnevne kazne koja iznosi 1.428 u periodu kršenja zakona.

Međutim, kada se govori o rupama u zakonu, one se odnose i na veliki broj fotografija slavnih ličnosti koje oni postavljaju na profile na društvenim mrežama, a na kojima naprimjer sipaju pivo, gdje se jasno vidi etiketa boce.

Kabinet premijera objavio je 2015. godine da je zakonom zabranjena prodaja alkoholnih pića tokom pet vjerskih prazničnih dana na Tajlandu. Međutim, većina vlasnika restorana krišom je prodavala alkoholna pića u te dane uprkos zabrani.

U samo sedam dana od početka ove godine zabilježeno je 426 smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama, a glavni uzrok je bio vožnja u alkoholisanom stanju.