8. i 9. februara
16

Svjetski nagrađivana hercegovačka vina na "Sarajevo vino festu 2018."

Klix.ba
Sve je spremno za međunarodni festival vina i gastronomije "Sarajevo vino fest 2018.", koji će se 8. i 9. februara održati u sarajevskom hotelu Holiday.

Tokom prethodnih godina ovaj jedinstveni događaj stekao je regionalnu reputaciju i postao nezaobilazno mjesto susreta svih značajnijih regionalnih i evropskih vinara i vinarija, proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića, te velikog broja predstavnika gastro industrije mliječnih i mesnih proizvoda.

"I ove godine za 'Sarajevo vino fest' vlada veliko interesovanje, tako da očekujemo više od 80 izlagača. Posjetioci festivala u dva dana uživat će u odabranim proizvodima koje će im prezentirati izlagači iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne gore, Makedonije, a, tradicionalno, najveći broj izlagača je iz BiH. Uz odličnu ponudu pića i gastronomskih delicija i specijaliteta, posjetioce očekuje i bogat kulturno zabavni program", poručili su iz organizacionog odbora međunarodnog festivala vina i gastronomije "Sarajevo vino fest 2018".

Cilj festivala je promocija vinske industrije i kulture vina, turizma i ugostiteljstva, proširenje gastro ponude Bosne i Hercegovine, kao i promjena imidža BiH, u promociji i razvoju sajamskog i festivalskog turizma.

"Posebno nam je drago što će posjetioci imati priliku da probaju i najbolja hervegovačka vina, kao što su 'Crnjac & Zadro Žilavka' i 'Crnjac & Zadro Blatina', koja su na Decanter World Wine Awards 2017. osvojile nagradu Platinum - Best Central & Eastern European white & red wine. To je veliki uspjeh za sve vinare u Bosni i Hercegovini", kažu organizatori.

Podsjetimo, prošle godine festival je okupio brojne poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH, kao što su Halid Bešlić, Moamer Kasumović, Elmir Jukić, Nijaz Skenderagić, Amela Radan, Zlatko Arslanagić Harbe, a svi oni su najavili dolazak i na "Sarajevo vino fest 2018.".