Gastro
26

Svaka ljekovita biljka ima svoju priču i nikla je iz određenih razloga

Piše: L. Č.
(Foto: Bilje i med Kurtović)
Porodica Kurtović iz Novog Travnika već se 18 godina bavi proizvodnjom organskih proizvoda, meda, čajeva, te mješavina ljekovitog bilja za određene zdravstvene tegobe.

Organska proizvodnja porodice Kurtović funkcioniše na način da imaju određen broj bilja na plantažama koje se uzgaja u strogo kontrolisanim uvjetima, a šumsko i planinsko bilje sakupljaju na području okolnih planina u standardima organske proizvodnje.

Ova porodica ima svoje pčelinjake i proizvode sve vrste pčelarskih proizvoda, a kažu kako su poznati kao jedni od najvećih proizvođača, tj. skupljača matične mliječi.

Među njihovim proizvodima se nalaze pčelinji proizvodi: med, matična mliječ 100%, matična mliječ u medu, polen, polen u medu, matice, propolis kapi, rojevi, pojedinačno pakovano organsko ljekovito bilje: matičnjak, macina trava, kopriva, neven, pitoma nana, kunica, ehinacija, menta, kantarion i dr, mješavine ljekovitog bilja za određene vrste oboljenja: stomačne i želučane tegobe, prostatu, upalu mokraćnih kanala, plodnost, ciste na jajnicima, masnoće u krvi, visok pritisak, bubrege, šećer u krvi, hronični kašalj, zdravlje jetre, štitne žlijezde, cirkulaciju, živce i depresiju itd.

Tu su i razne biljne masti i kreme za različite tegobe i pomoć pri mnogim zdravstvenim poteškoćama: hemoroide, vene, reumu, išijas i giht, glavoboolju, ekcem, psorijazu i dr, ekstrakti bilja u kapima, ljekovito bilje u medi za pojedine vrste tegoba - aronija, cimet, đumbir, bročika u medu, imunomed, te obloge za bol kičme, nogu i zglobova.

Njihovi najprodavaniji proizvodi su kapi za stomačne i želučane tegobe, čajevi za jetru i prostatu, te kreme i losioni za reumatske tegobe, a poznati su po svojoj organskoj terapiji (čajevi, med i kapi) za liječenje bolesti štitne žlijezde.

U ponudi imaju i slatki pelin, "bejturan", vrlo širokog spektra djelovanja u primjeni, koji ima bogata antimikotička i antibiotska sredstva, te za kojeg se vjeruje kako pomaže kod karcinoma pluća.

"Ovo su dodaci ishrani, a ne lijekovi klasične medicine. Postoje ljudi koji se zanimaju za bilje i za prirodno liječenje i to je jedan put, jedan stil života. Drugi put je klasična medicina, koja djeluje tek ona kad imamo neki zdravstveni problem i kad zna biti prekasno. Bilje je tu da na našem zdravlju radimo preventivno, kako se ne bismo razboljeli. Svaka ljekovita biljka ima svoju priču i ona je tu iz određenih razloga, nijedna od njih nije džaba nikla", kaže za Klix.ba Emsad Kurtović.