Gastro
2

Šumske jagode na Danu palačinaka u Gradačcu

Klix.ba
Manifestacija Dan palačinaka i ove godine bit će upriličena u centru Gradačca u okviru Međunarodnog dana palačinaka.

Cilj manifestacije, koja će biti održana 9. februara 2016., je kroz gastronomiju afirmirati kulturne i tradicijske vrijednosti naroda u BiH, zdrav način ishrane i gastronomiju BiH te promovirati turističke vrijednosti BiH.

Prezentacija palačinaka drugih zemalja, izložba dječijih radova o temi "Moj najdraži palačinak", takmičenje u brzom jedenju palačinaka za djecu do deset godina, takmičarenj u trčanju i okretanju palačinaka za djevojke te u okretanju palačinaka, neki su od sadržaja u okviru programa.

Nije rijedak slučaj da se u zimskom periodu Gradačac okiti beharom šljive, jabuke, kruške ili neke druge voćke. Danas je zabilježeno da su i šumske jagode dale doprinos kuriozitetnim pojavama u prirodi. Organizatori Dana palačinaka se nadaju da bi mogli pripremati i palačinke sa šumskim jagodama.

Pokrovitelj manifestacije je Općina Gradačac, a realizatori su Udruženje kuhara BiH, Brunch d.o.o. Gradačac, Gimnazija "Mustafa Novalić" i MSS "Hasan Kikić" Gradačac, saopćeno je iz Udruženja kuhara BiH.