Ukusno i slatko
16

Štrudla u obliku zvijezde vratit će vas u djetinjstvo i osvojiti mirisom i okusom

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Snježni i hladni dani idealni su za miris i okus štrudle u obliku zvijezde koja će u vaš dom unijeti toplinu i bar na trenutak vas vratiti u djetinjstvo.

Riječ je o receptu Hajrudina Šišića, food bloggera koji je na društvenim mrežama poznatiji kao Harry Cooper..

Za pripremu ove štrudle potrebno vam je 3 jaja, 400 gr brašna, 200 ml mlijeka, pola šolje šećera ( 80 do 100 gr), 50 gr putera, prstohvat soli, 300 gr mermelade po želji i jedno pakovanje suhog kvasca (9 gr).

Dok zagrijete mlijeko izmješajte sve ostale sastojke osim jednog jajeta koje ćete kasnije iskoristiti za premazivanje štrudle. U smjesu dodajte blago zagrijano mlijeko i zakuhajte tijesto rukama ili drvenom kašikom. Trebali bi dobiti mekano tijesto koje je potrebno ostaviti da nadođe najmanje 1sat.

Kada tijesto naraste prerežite ga na četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljate oklagijom kao tijesto za pizzu, pazeći da svi budu iste veličine.

Prvi sloj tijesta namažete s 1/3 marmelade i pokrijete drugim tijestom. Isto ponovite i s trećim i četvrtim tijestom. Četvrti dio nemojte premazivati na vrhu.

U sredinu stavite čašu i od čaše ka krajevima prvo prerežite tijesto na četiri kvadranta. Svaki od tih kvadranata prerežete četiri puta. Uzmite dva izrezana dijela i uvrnite ih tri puta u suprotnom smjeru, a zatim spojite vrhove. Isto uradite sa svim ostalim izrezanim dijelovima. Pazite da dobro spojite krajeve kako se ne bi odvojili tokom pečenja.

Kada ste sve izrezane krajeve izrezali i uvrnuli ostavite štrudlu da naraste još dodatnih 15 minuta. U međuvrenu premažete štrudlu umućenim jajetom i pospete šečerom. Pecite 30 do 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni,.

Hajrudin savjetuje da ne pretjerujete s marmeladom ili džemom, jer se u suprotnom tijesto neće moći fino ispeći. Također, savjetuje da pleh u kojem pečete štrudlu ne stavite u sredinu rerne nego za jedan stepen ispod jer se štrudla na taj način brže peče odozdo.