Zastupljena, ali opasna
31

Stručnjaci upozoravaju da bi paleo dijeta mogla biti štetna za srce

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nova istraživanja ukazuju na to da paleo dijeta može biti povezana sa srčanim oboljenjima. Ona je stekla popularnost prvenstveno zbog činjenice da je dokazano da pomaže ljudima da izgube dosta kilograma za vrlo kratko vrijeme.

Dijeta koja se temelji na onome što su ljudi iz paleolitske ere jeli sastoji se od velike količine voća, povrća, mesa, orašastih plodova i sjemenki, ali izuzete su cjelovite žitarice, mliječni proizvodi i mahunarke.

Iako ova dijeta ima potencijal za brzi gubitak kilograma, još uvijek postoje brojne nesigurnosti u pogledu zdravlja, jer do sada nije provedeno dovoljno istraživanja u kojima se problematiziraju nedostatak hranjivih sastojaka, dugoročne nuspojave i bolesti vezane za nju.

Novo istraživanje je otkrilo da ova dijeta može predstavljati veliki rizik za zdravlje srca zbog činjenice da pojedinci na dijeti ne konzumiraju integralne žitarice, sjajan izvor dijetalnih vlakana, koji pomaže u smanjenju kardiovaskularnih problema.

Studija objavljena u European Journal of Nutrition, koju je predvodila doktorica Angela Genoni, pratila je ukupno 91 učesnika, 44 koji su pratili paleo dijetu i 47 koji su slijedili tipične dijete. Kroz godinu prakticiranja ovakvih prehrambenih navika uslijedila je provjera, gdje su istraživači procijenili prehranu pacijenata, prikupili biološke uzorke i uporedili rezultate između paleo i kontrolne grupe.

Kako bi osigurali tačnost u svojim rezultatima, istraživači su podijelili paleo grupu u dvije podgrupe, fokusirajući se na njihove sklonosti. U jednoj podgrupi su bila 22 sudionika koji su se striktno pridržavali paleo režima, uključujući pojedince koji su jeli manje od jednog obroka dnevno koji je uključivao žitarice i mliječne proizvode, te sudionike koji su bili na pseudo paleo dijeti, uključujući i one koji su jeli više od jedne porcije žitarica i mliječnih proizvoda dnevno.

Istraživanje je otkrilo da su u svim grupama pojedinci koji su se držali striktne paleo ishrane imali povišene nivoe spoja povezanog sa srčanim bolestima - trimetilamin N-oksidom. Taj spoj nastaje u crijevima, a nivoi spoja u velikoj mjeri ovise o bakterijama koje naseljavaju crijeva, piše Health24.

"Mnogi zagovornici paleo dijete tvrde da je prehrana korisna za zdravlje crijeva, ali ovo istraživanje ukazuje na to da bi, kada je riječ o proizvodnji trimetilamin N-oksida u crijevima, ona mogla imati štetan utjecaj na zdravlje srca", kazala je Genoni.