"Djeca bi zaista mogla kriviti isključivo vlastite roditelje kada izbjegavaju određene namirnice", kazala je Jane Wardle, direktorica odjela koji istražuje ljudske prehrambene navike na Univerzitetu u Londonu.
Wardle i njene kolege ispitali su roditelje 5,390 jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca o njihovoj "spremnosti" i želji da probaju neko novo jelo.
Većina Identičnih blizanaca, koji dijele iste gene, jednako su reagovali na nova i nepoznata jela, za razliku od blizanaca koji nisu identični i koji, poput ostale braće i sestara, dijele otprilike polovinu istih gena. Istraživači su na kraju zaključili da genetika ima značajniju ulogu od okruženja, kada su u pitanju sklonosti u prehrani, budući da su ispitani blizanci stanovali u istom domaćinstvu.
Prema riječima Wardleove prehrambene navike su, čini se, kao i fizičke karakteristike (visina) nasljednog karaktera.
Za razliku od gotovo svih ostalih fobija, neofobija predstavlja normalnu fazu ljudskog razvoja.