Ljetni aperitiv
82

Španci proizveli svoje prvo plavo vino koje je prihvaćeno na tržištu Francuske

Klix.ba
Rene Le Bail (Foto: Magalie Llena)
Rene Le Bail (Foto: Magalie Llena)
Nijemci imaju svjetski poznato vino Blue Nun, a sada su Španci počeli prodavati Francuzima plavo vino imena Vindigo koje je u potpunosti prihvaćeno na tržištu uprkos njegovoj boji.

Vindigo je stopostotno takozvano chardonnay vino napravljeno u Andaluziji, Španija. Prema tvrdnjama proizvođača, plava boja vina nastaje naknadnim filtriranjem kože crnog ili crvenog grožđa koja sadrži plavi pigment ili anticijanin. Ova prirodna supstanca nalazi se također i u borovnicama i malinama.

Francuski biznismen Rene Le Bail, koji prodaje Vindigo u jednoj luci na sjeveroistoku Francuske, opisao je plavo piće kao idealni ljetni aperitiv.

"Odličan je za ispijanje na plaži ili pored bazena. Ima 11 posto alkohola, što znači da ne spada među jaka vina. Ukus plavog vina je voćni i ovo je ustvari svečano piće", kazao je Le Bail.

Cijena vina je između 12 i 18 eura, ali trenutno je dostupno jedino u francuskom primorskom gradu Sete.

Le Bail je iz Španije naručio 35.000 boca plavog vina kako bi provjerio hoće li Francuzi prihvatiti ovo piće ili će ipak biti kratke slave. Uspjeh plavog vina u zemlji gdje su crno ili crveno te bijelo vino dio kulture nacije sigurno će biti upitan.

Iako španski proizvođači pokušavaju biti zapaženi na tržištu, Vindigo nije prvo plavo vino koje je proizvedeno u svijetu.

Mala španska firma Gik prva je proizvela plavo vino 2016. godine. Međutim, inicijalni pokušaj da plavo piće prodaju u francuskim supermarketima bio je neusklađen s propisima o etiketiranju proizvoda. Naime, Španci su ove boce vina označili sa "vin bleu" (plavo vino), što nije oznaka koja je prepoznata među kategorijama vina odobrenih u Evropskoj Uniji. Stoga su Gikove boce plavog vina uklonjene iz marketa nakon samo tri dana. Ipak, ovo vino može se kupiti online pod nazivom "alkoholno piće na bazi vina".