Izbor Taste Atlasa
171

Somun uvršten na listu najboljih peciva na svijetu, dobio veće ocjene od tortilje i fokače

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Taste Atlas objavio je listu najboljih peciva na svijetu prema ocjenama čitatelja, a u nju je uvršten i somun.

Prvo mjesto zauzeo je roti canai, koji se jede u Bruneju, Indoneziji, Maleziji, Singapuru i na Tajlandu. Iza njega su se našli indijski naan s bijelim lukom, perzijski hljeb nan-e barbari...

Bosanski somun je na 15. mjestu, a zanimljivo je da su se iza njega našla fokača, (17. mjesto), jufka (19. mjesto), lepinja (25. mjesto), tortilja (37. mjesto) itd.

Foto: Taste Atlas
Foto: Taste Atlas

"Somun se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Nakon što je tijesto pripremljeno, tradicionalno se peče u krušnoj peći, ali se danas uglavnom priprema u šporetima. Postoji mnogo varijanti somuna. Naprimjer, neki ga spremaju sa susamom, dok drugi u tijesto dodaju ulje", između ostalog je navedeno u opisu.

Legenda kaže da je ova posebna vrsta hljeba nastala kada su osmanski vojnici pohodili Balkan. Njima je bilo potrebno pecivo koje se može brzo napraviti i napuniti različitim namirnicama.

On se danas najčešće jede uz ćevape. Naravno, također dobro ide uz druge vrste mesa. Važno je napomenuti da stanovnici naše države naglašavaju razliku između somuna i lepinje. Somun je tanji, odnosno mekši i definitivno ukusniji. Podrazumijeva se da ga rado jedu i u regionu, naročito u Srbiji i Hrvatskoj.