Pogledajte galeriju
49

Sedmica italijanske kuhinje: Stotine ljubitelja italijanskih specijaliteta okupilo se u Skenderiji

D. J.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Italijanska ambasada u Sarajevu, u saradnji sa italijanskom agencijom za vanjsku trgovinu ICE organizirala je "Sedmicu italijanske kuhinje u svijetu" (SCIM) za Bosnu i Hercegovinu.

Bosanskohercegovačka javnost jako dobro poznaje i cijeni ovaj događaj, koji je jedan od aduta italijanske kulturne diplomatije u ovoj balkanskoj zemlji.

To dokazuje i velika posjećenost i zainteresiranost koja je večeras zabilježena u Dom mladih Centra Skenderija.

Ovaj događaj je također bio izvanredna prilika za promociju kandidature italijanske kuhinje za UNESCO-ovu nematerijalnu baštinu, kao i temeljna komunikacijska poluga u nastojanju da se promovira italijanski poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Glavna novina izdanja za 2023. godinu je partnerstvo sa regijom Abruzzo, koja je poslala delegaciju od šest kuhara: Federico Anzelotti, Yuri Corsi, Gianmarco Dell'Armi, Antonio Di Pietro, Mirko Valente i William Zonfa.

Kuhari iz Abruzza proputovat će cijelu Bosnu i Hercegovinu i neumorno pripremati tradicionalna jela njihove regionalne kuhinje, a u intrigantnoj "kreativnoj fuziji", kuhari večeras su zajedno sa zvijezdom bosanskohercegovačke kuhinje Miranom Karićem pripremali delicije pred publikom među kojom je bilo i značajno prisustvo predstavnika međunarodne zajednice.

Među objektima koji su ugostili kuhare su restorani Kibe Mahala, Spazio Gourmet, Margherita i La Tavola sa sjedištem u Sarajevu, restoran Kod Brke, koji se nalazi u Banjoj Luci i Hotel Buna kod Mostara.

I ove godine na festivalu je učestvovao širom zemlje dobro poznati distributivni lanac "Mercator".

Sedmica italijanske kuhinje u BiH završava u ponedjeljak 20. novembra u sarajevskom restoranu Tavola.