Tanjin recept
10

Savjet za ručak: Kari s bamijom i slanutkom

Klix.ba
Da budem iskrena nikad u životu nisam vidjela svježu bamiju, a opet s druge strane cijeli moj život u špajzu visi nekoliko "ogrlica" ove fenomenalne biljke, piše food blogerka Tanja Micić koja je nedavno odlučila skuhati bamiju, i nakon par pročitanih članaka shvatila da je kod nas poprilično potcjenjena.

Koristimo je u begovoj čorbi, i rjeđe kao varivo s teletinom, piše Tanja.

Bamija je grmolika biljka, i može biti raznih dimenzija. Neke su čak veličine dlana, ali bitno je naglasiti da što je bamija sitnija to je bolja, jer tad je veća koncentracija sluzi u njoj, piše Tanja Micić koja recepte i savjete dijeli na svom Instagram profilu.

Po svojim nutritivnim vrijednostima i vitaminima bamija spada u superfood. Obliluje C vitaminom, željezom te folatima. Odlična je za probavu, za šećer u krvi, za zdravlje bubrega... U svakom slučaju treba se često jesti i ne bojati se kombinovati je s mnogim drugim namjernicama.

Ono po čemu je bamija dobra u kulinarstvu jeste zbog ukusa mahune, i zbog gela ili da ne kažem sluzi koja se oslobađa kuhanjem i daje gustinu varivima. Recept koji ću vam napisati ovaj put je dosta jednostavan, a superzdrav i nema razloga zašto se svima u kući ne bi svidio.

Recept za dvije porcije:

½ lančića bamije Dvije kašike sirčeta

Konzerva slanutka Kari 1 glavica luka 1 mrkva 1 paradajz Kašika dvije pavlake

Priprema:

  1. U jednu šerpu stavite vodu, sirće i ubacite bamiju. Ubacite je cijelu s koncem. Nakon 15tak minuta, upiće dosta vode i postati mekša. Isperite je i lagano bez napora je skinite s konca na tanjir.
  2. U dublju tavu stavite malo maslinovog ulja i luk, te pržite dok ne posmeđi. Prebacite luk na tanjir pored bamije, te dodajte još malo ulja i na to stavite kari u prahu, neka se malo ispeče neka promjeni bolju. Na ovaj način mu se pojača ukus.
  1. Vratite luk, ubacite nasječenu mrkvu, oguljen i nasječen paradajz i jednu šolju vode.
  2. Nakon 5 min kuhanja dodajte i bamiju i pola konzerve slanutka. I naravno pratite količinu vode u tavi, i da li je povrće skuhano, ako nije dodajte još vode.
  3. Tokom kuhanja bamija će krenuti otpuštati svoju sluz i tako činiti umak više gustim.
  4. Pred kraj probajte, možda je potrebno malo soli, bibera ili nekih od klasičnih začina, opet u zavisnosti od vašeg ukusa.

Savjet:

Servirati možete uz pita hljeb, ili uz nudle ili uz krišku običnog hljeba, i preporučujem kašiku pavlake odozgo da malo raznježi kari.