Gastro
12

Sarajevo vino fest 2017: Počinje 10. međunarodni festival vina i gastronomije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu će se ove godine tradicionalno i to po jubilarni deseti put održati međunarodni festival vina i gastronomije "Sarajevo vino fest 2017."

U prethodnim godinama ovaj Festival stekao je veliku regionalnu reputaciju i postao nezaobilazno mjesto susreta svih značajnijih regionalnih i evropskih vinara i vinarija, proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića, te velikog broja predstavnika gastro industrije mliječnih i mesnih proizvoda.

I ove godine za jubilarni "10. Sarajevo vino fest" vlada iznimno interesovanje izlagača, a sudeći po dosadašnjim prijavama organizatori Festivala 16. i 17. februara u renoviranom sarajevskom hotelu Holiday (bivši Holiday Inn) ugostit će rekordan broj izlagača.

Posjetioci Festivala u ova dva dana uživati će u odabranim proizvodima koje će im prezentirati izlagači iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne gore, Makedonije, a tradicionalno najveći broj izlagača je iz BiH, preciznije vrhunske vinarije iz zapadne i istočne Hercegovine koje će publici između ostalog ponuditi sami "vrh" vina čuvenih domaćih sorti Žilavke, Blatine i Vranca. Posredstvom distributera, posjetioci će moći uživati i u egzotičnim okusima vina sa australskog i američkog kontinenta, te bogatsvu okusa vina talijanskih, španskih i portugalskih vinarija.

Dakle, uz odličnu ponudu pića i gastronomskih delicija i specijaliteta, posjetioce očekuje i bogat kulturno zabavni program, kao i stručna radionica na temu "Organoleptička analiza vina" koju će 16. februara od 18:00 sati voditi poznati i priznati stručnjak za vina, somelijer Ivica Stojanović iz Beograda.