Pobijedite nesanicu
0

Sa zdravom hranom u miran san

Sarajevo-x.com
Posljednjih godina sve više ljudi pati od poremećaja sna. Na svjetskom tržištu dostupan je veliki broj pilula koje 'garantuju' da ćete se uz pomoć njih uspjeti riješiti ovih poteškoća, međutim stručnjaci tvrde da se nesanica najprije može riješiti prirodnim putem, odnosno zdravom prehranom.

Ukoliko želite zdrav i miran san, stručnjaci preporučuju da pripazite šta jedete tokom dana, a pogotovo kakvu hranu unosite u organizam prije spavanja. Da biste se rješili nesanice, zdravstveni stručnjaci, prije svega, preporučuju sljedeće namirnice:

  • Grah i ostale mahunarke obiluju vitaminima grupe B, odnosno vitaminima B6 i B12 koji pripomažu regulaciji ciklusa sna i lučenju hormona serotonina koji opušta.

  • Zdrave masti koje se nalaze u lososu povećavaju razinu hormona melatonin, odnosno hormona koji regulira san.

  • Jogurt je izvor kalcijuma i magnezijuma, dva veoma važna minerala koji pomažu da lakše zaspite i regulišu san. Ovi minerali su veoma važni jer ukoliko ih ne unosite u organizam u dovoljnoj količini bit ćete podložniji stresu, a veoma lako može doći i do grčenja mišića.

  • Špinat obiluje željezom, mineralom koji će vam pomoći da lakše zaspite, a uz pomoć njega se možete riješiti i sindroma 'nemirnih nogu'.