|

Recite suzama zbogom: Kako pravilno izrezati luk

Recite suzama zbogom: Kako pravilno izrezati luk
10
S.H.P.
4.9.2019. u 19:03
27
komentara
10

dijeljenja
Gotovo da i ne postoji glavno jelo u kojem jedan od osnovnih sastojaka luk. Većina recepata počinje upravo rečenicom "glavicu luka sitno isjeckajte i malo propržite", a poznato je kako zbog ove namirnice domaćice često puste i pokoju suzu. Mi vam donosimo način na koji ćete izrezati luk bro i jednostavno i što je najbitnije bez suza.
Prije svega bit će vam potreban oštar i kvalitetan nož , te daska na kojoj ćete luk rezati. Oštrina noža je veoma bitna jer ukoliko nož nije oštar čestice kiseline idu u zrak i zbog toga plačete.

Glavicu luka očistite i prerežite na pola.

Nakon što ste luk prerezali na pola, ravni dio okrenite prema dasci i i nož usmjerite na stranu suprotnu od korijena luka.

Luk sjeckajte u suprotnom smjeru od korijena luka kako vam se luk ne bi raspadao. Također nemojte ga rezati do kraja. Luk prvo režite po dužini, a potom okomito.

Vrlo je bitno da dok sjeckate luk nož ne dižete od kuhinjske daske. Nož vam mora kliziti po jagodici srednjeg prsta. Kada se naviknete na nož i dopustite mu da klizi po jagodici prsta sjeckanje luka vam više neće predstavljati problem.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...