Ukusno i zdravo
238

Recepti za zimnicu stari 100 godina: Turšija, ribani kupus i šarena salata na tuzlanski način

Piše: A. K.
Priprema zimnice po tradicionalnoj recepturi još uvijek je zastupljena u određenim krajevima Bosne i Hercegovine. Mnogi su stava da se danas ne isplati pripremati kisele salate, jer je ponuda u trgovinama izuzetno bogata, međutim stare domaćice se neće složiti s tim, pa će reći da su domaća turšija, šarena salata, ribani kupus i krastavci mnogo kvalitetniji, ali i zdraviji.

Za zimnicu nas uglavnom veže pečenje, kuhanje i kiseljenje sezonskog voća i povrća koji su i dalje sastavni dio jeseni brojnih domaćinstava.

Munira Bešić iz Tuzle kasnu jesen svake godine iskoristi za pripremu nekoliko vrsta kiselih salata koje dobro dođu u dugim zimskim danima.

Iako je riječ o prilično složenom i zahtjevnom procesu, Munira u danima pripreme itekako uživa.

Danas je na policama trgovačkih centara moguće pronaći razne vrste salata, ali naša sagovornica se na ovaj korak ne odlučuje, jer vjeruje samo onome što lično pripremi i to po receptima koji su stari i po 100 godina.

Uglavnom ih je naslijedila od nene i majke, a od trenutka pripreme do konzumacije potrebno je okvirno deset dana.

"Povrće kiselim po receptima koje sam naslijedila od majke i nene. Naravno, ima i onih savremenijih koje sam dobila od prijateljica, ali sam pobornica tradicije, tako da se uglavnom oslanjam na one stare", priča nam ova vrijedna domaćica.

Tradicionalna turšija

Svaku trpezu u zimskim danima obogatit će tradicionalna turšija koja se može konzumirati uz većinu kuhanih ili pečenih jela.

Munira nam kaže da je za pripremu ove salate potrebno od 12 do 15 kilograma povrća, odnosno kupus, mrkva, krastavci, paprika, karfiol i zeleni paradajz.

"Povrće se prvenstveno opere i očisti, a zatim se kupus izriba. Mrkva, krastavci, paprike, karfiol i zeleni paradajz se isjeku te se sve skupa izmiješa u jednoj velikoj posudi. U međuvremenu se u posebnoj zdjeli napravi preliv koji se sastoji od pet litara vode, jednog litra ocata, 250 grama šećera, 250 grama soli i bibera u zrnu koji se stavlja po potrebi. Ovim prelivom se prelije ranije izribano i isječeno povrće", priča nam Munira.

Tako pripremljena turšija se potom puni u ranije oprane tegle ili velike posude te se odlaže u tamnu prostoriju u kojoj prevladava niža temperatura zraka.

Turšija pripremljena na ovakav način može se konzumirati dvije godine.

Ribani kiseli kupus

A nakon što je pripremila turšiju, naša sagovornica nam priča da se uz tradicionalna kuhana jela poslužuje i kiseli ribani kupus koji je također pripremala u vrijeme naše posjete.

"Ove godine sam se odlučila za pripremu pet kilograma ovakvog kupusa. Nakon što se izriba u kupus se dodaje 300 grama soli i po potrebi biber u zrnu. Sve se izmiješa i takva smjesa se puni u tegle. Ovdje je potrebno naglasiti da se maksimalna količina kupusa stavlja u teglu, a koja se potom odlaže u tamnu i hladniju prostoriju. U prosjeku ovakav kupus je za posluživanje spreman za deset dana", pojašnjava naša sagovornica.

Šarena salata

Munira nam zatim otpočinje priču o tome kako se priprema tradicionalna miješana ili u narodu poznatija kao šarena salata za koju ona koristi tri kilograma kupusa, pola kilograma mrkve, po pola kilograma žute, crvene i zelene paprike i kilogram kornišona.

"Svo povrće je potrebno očistiti i oprati. Nakon toga kupus izribamo, a mrkvu, paprike i kornišone isječemo. Od svega toga napravimo jednu smjesu u koju potom dodajemo 350 grama soli te bibera u zrnu po potrebi. Sve je potrebno dobro izmiješati i s takvom smjesom puniti ranije pripremljene tegle", kaže naša sagovornica te dodaje da se prema tradicionalnom receptu u ovu salatu po potrebi mogu dodati još i lovorov list ili bijeli luk.

Spremanje kiselog povrća prati i veliki umor, ali sve se to zanemari nakon što vidite rezultate svoga rada.

Na policama Munirinog špajza svoje mjesto i ove zime će naći još posebno pripremljeni džemovi, kompoti, ali i sokovi koji su primamljivi mlađim generacijama.