Zabavite se u kuhinji
6

Recept za popularne praznične keksiće od đumbira koji su osvojili cijeli svijet

E. Sk.
Osim meda, drugi najvažniji sastojak je đumbir
Osim meda, drugi najvažniji sastojak je đumbir
Čovječuljci s okusom đumbira jedni su od najpopularnijih božićnih keksića koji su osvojili cijeli svijet. Osim meda, drugi najvažniji sastojak je đumbir pa su ovi keksići u dobrom dijelu svijeta po njemu i dobili ime.

Osim što im daje okus, on ih pomaže i očuvati duže vremena, što je u historiji bilo itekako važno, a o njegovoj ljekovitosti ne treba trošiti puno riječi jer se gotovo sve već zna.

Sam izgled popularnih keksića datira još iz 16. stoljeća kad je kraljica Elizabeta I na svom engleskom dvoru odlučila pokloniti za Božić svim gostima kekse koji će izgledom podsjećati na goste koji su ih primili na poklon. Tako je nastao poznati keksoliki čovječuljak koji je postao neizostavan dio Božića, a uz ovaj recept izrada gingerbread keksića će postati zabava za cijelu porodicu.

Od sastojaka vam je potrebna mješavina za gibgerbread keksiće, jedan žumanjak, 100 grama omekšalog margarina, 50 grama meda, jedan bjelanjak.

Mješavinu za tijesto uspite u posudu i dodajte jedan žumanjak, 100 grama omekšanog margarina (maslaca) i 50 grama meda. Sve zajedno umijesite prvo uz pomoć električne miješalice dok ne dobijete glatko tijesto, a zatim ručno oblikujte u kuglu tijesta.

Nakon toga tijesto ostavite u frižideru minimalno 30 minuta. Ohlađeno tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na pola centimetra. Pecite deset minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa. Pečene keksiće izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.

Uputa za pripremu glazure: Mješavinu za glazuru uspite u posudu i dodajte jedan bjelanjak. Sve zajedno izmiješajte uz pomoć miksera dok ne dobijete gustu i pjenastu masu. Pripremljenu glazuru stavite u špricu za ukrašavanje ili dresir vrećicu i prema želji ukrasite pečene keksiće.