Hrskave pahuljice
27

Recept za jednostavnu granolu od badema

Granola je hrskava mješavina zobenih pahuljica i orašastih plodova, mješavina kao musli zaslađen medom, šećerom ili nekim sirupom i ispečen u rerni.

Možete lako napraviti svoju omiljenu kombinaciju jedinstvenog okusa, a koštat će vas manje od kupovne mješavine. I vi kontrolišete sastojke! Stoga izbjegnite rafinirani šećer i stavite alternativni zaslađivač. Pripremite veliki pleh granole u slobodno vrijeme i spremni ste za brzi doručak tokom sedmice. Isprobajte ovaj recept sa bademima i muškatnim oraščićem koji daje predivnu aromu.

Suhi sastojci:

  • 300 g zobenih pahuljica, krupnih (mogu i bezglutenske),
  • 50 g suhog ribanog kokosa,
  • 120 g sirovih badema,
  • 50 g šećera kokosovog cvijeta,
  • malo ribanog muškatnog oraščića ili vanilije,
  • prstohvat sitne himalajske soli.

Mokri sastojci:

  • 100 ml javorovog sirupa,
  • 60 g kokosovog ulja, istopljenog,
  • 60 g putera od badema.

Pripremite sve sastojke za recept i upalite rernu da se zagrije na 180 stepeni. U jednoj većoj zdjeli izmjerite i izmiješajte sve suhe sastojke. Bademe po želji isjeckajte krupno, a umjesto ribanog kokosa možete koristiti i kokosov čips. U drugoj zdjeli izmiješajte mokre sastojke pa ih prelijte preko suhih. Bademe možete zamijeniti lješnjacima, staviti manje ili nikako zaslađivača ako ne volite slatke pahuljice.

Sve dobro promiješajte da bi preljev prekrio svaki badem i zobenu pahuljice. Na veliki pleh položite papir za pečenje pa prebacite smjesu za granolu. rasporedite po cijelom plehu u jednakoj debljini. Stavite u pećnicu da se peče 15-tak minuta na 180 stepeni. Svaka je rerna drugačija, pa nakon 12-te minute pratite da ne izgore pahuljice. Kada smjesa porumeni, izvadite iz rerne i promiješajte drvenom kašikom. Ostavite da se ohladi prije nego prebacite u posudu ili teglu sa poklopcem. Granolu čuvajte u frižideru, može trajati mjesec dana (ako ne pojedete ranije).

Granola je odličan izbor za doručak ali je i praktična kao užina za ponijeti. Servirajte uz biljno mlijeko, jogurt, chia puding ili pečeno voće. A svidjet će vam se i bez dodataka kao grickalica. Prijatno!

Na Instagram ili Facebook stranici bistro i prodavnice Zdravo možete pratiti novosti. Povežite se putem emaila [email protected] ili telefona 060 348 28 38. Na stranici www.zdravoizdravije.com možete pronaći jednostavne recepte kako biste nešto iz njihove ponude mogli lako napraviti i sami.