Zdravo i jednostavno
42

Razmišljate šta spremiti za novogodišnju trpezu? Piletina je svestrano rješenje svih dilema

Klix.ba
Piletina je svestrana namirnica savršena za novogodišnju trpezu (Foto: Shutterstock)
Piletina je svestrana namirnica savršena za novogodišnju trpezu (Foto: Shutterstock)
Kako se približava Nova godina mnogi koji će je slaviti u svom domu razmišljaju šta spremiti za prazničnu trpezu, posebno ukoliko očekuju goste. Međutim, jedna svestrana namirnica može biti odličan odabir. Riječ je o piletini - koja je, uz to što može biti pripremljena na razne načine, istovremeno i zdrav odabir.

Uz nezaobilaznu mezu i rusku salatu, ako tražite ideju šta spremiti za glavno jelo novogodišnjeg ručka, rješenje je - piletina. Pohovana, rolovana, spremana u najrazličitijim umacima, zapečena s krompirom ili kuhana u ukusnim čorbama i supama - bilo koji način pripreme hrane koje se možete sjetiti može biti opcija za piletinu.

Zapečeno pile s prilozima ili rolovana piletina ukoliko želite impresionirati goste, domaća supa s pilećim mesom za predjelo, pa i pohovane filete za mesnu platu, sve su to načini na koje možete spremiti ovu namirnicu.

Zbog čega izdvojiti piletinu u odnosu na ostale vrste mesa?

Upravo je piletina povezana s nizom zdravstvenih prednosti, što potvrđuju brojna istraživanja, a preporučuju je i ljekari. Prva stvar koja se ističe kao prednost je to što je piletina odličan izvor proteina.

Piletina obiluje proteinima koji su neophodni organizmu, a pozitivno utječu na brojne aspekte
Piletina obiluje proteinima koji su neophodni organizmu, a pozitivno utječu na brojne aspekte

Jedna pileća prsa daju otprilike 50 grama proteina, pri čemu 80 posto kalorija dolazi iz proteina, a samo 20 posto dolazi iz masti. Budući da proteini pomažu da vaše tijelo bude duže sito, konzumiranje različitih zdravih proteina tokom dana smanjuje šanse da ćete umjesto toga grickati nezdravu hranu.

Jače kosti i mišići - Nemasni proteini u piletini odličan su izvor aminokiselina. Naša tijela koriste aminokiseline za izgradnju mišićnog tkiva, nešto što je posebno važno kako starimo. Studije su također pokazale da veći unos proteina pomaže u održavanju mineralne gustine kostiju. Konzumiranje piletine može pomoći u izgradnji jačih mišića i zdravih kostiju, smanjujući rizik od povreda i bolesti kao što je osteoporoza.

Ova svestrana namirnica može se spremati na niz različitih načina
Ova svestrana namirnica može se spremati na niz različitih načina

Upravljanje težinom i zdravlje srca - Istraživanja pokazuju da 25-30 grama proteina po obroku može pomoći da se osjećamo siti. Obroci bogati proteinima mogu učiniti da se osjećamo sito uprkos tome što jedemo manje, što pomaže boljem upravljanju težinom. Zdravija težina dovodi do poboljšanja faktora rizika za srčane probleme kao što su visoki nivoi triglicerida i visok krvni pritisak.

Bolje raspoloženje i pamćenje - Piletina sadrži aminokiselinu triptofan, koja je povezana s višim nivoima serotonina u našem mozgu. Nivo triptofana u piletini nije dovoljno visok da biste se trenutno osjećali euforično, ali studije pokazuju da bi mogao pomoći u povećanju nivoa serotonina kada je uparen s drugim faktorima.

Uz jednostavnu pripremu, neće vam oduzeti ni previše vremena
Uz jednostavnu pripremu, neće vam oduzeti ni previše vremena

Istraživanja su pokazala da serotonin utječe na gotovo svaki sistem u vašem tijelu i od vitalnog je značaja za probavu, regulaciju sna i smanjenje anksioznosti i depresije. Uključivanje hrane bogate triptofanom u vašu ishranu je odličan i prirodan način da osigurate da vaše tijelo dobije dovoljno ove esencijalne aminokiseline kako bi mu pomoglo da proizvede adekvatnu količinu serotonina.

Svježe meso koje će lako spremiti i kuhari početnici

Ono što će vam zasigurno olakšati je to što piletinu možete kupiti ranije, a uz pomoć tacni na kojima se sprema održat će svježinu i do dva dana u vašem frižideru.

Bilo da ste kuhar početnik ili iskusan kuhar, velike su šanse da možete pronaći način da piletinu učinite ukusnom, a uklapa se u gotovo svaku priliku pa i za prazničnu trpezu.

Uz čuvanje na tacni ostat će svježe duže vremena
Uz čuvanje na tacni ostat će svježe duže vremena

Ukoliko ne spremate cijelo pile, najčešće se može spremiti za manje od sat vremena što vam može uštedjeti vrijeme prilikom pripreme većih obroka kakve su novogodišnje večere.

Također, najčešće priprema ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, a dovoljno će biti da se prije pečenja ili prženja marinira u frižideru za najukusnije rezultate.

Internet obiluje receptima s piletinom, a zasigurno svako može pronaći nešto za sebe među brojnim opcijama.