{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promijenjene formule za spravljanje Coca-Cole i Pepsija

S
9.3.2012. u 07:55
5
15
Promijenjene formule za spravljanje Coca-Cole i Pepsija
5
Promijenjene formule za spravljanje Coca-Cole i Pepsija
Američke kompanije Coca-Cola i Pepsi promijenile su formule za spravljanje svojih proizvoda kako na boce ne bi morali da postavljaju upozorenja na opasnost od raka, što je u skladu sa zakonom savezne države California.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Prema novoj formuli, boja karamele imat će manje 4-metilimidazola, hemikalije koju je Californija dodala na listu kancerogenih. Pića sa promijenjenom smjesom već su isporučena u Californiju.

Međutim, spravljanje pića prema novom receptu širom SAD učinit će proizvodnju efikasnijom.

"Dok vjerujemo da nema opasnosti po zdravlje javnosti kojom bi se opravdala ova promjena, mi smo od naših snabdjevača karamelom zatražili da taj korak preduzmu kako naš proizvod ne bi bio predmet zahtjeva naučno neosnovanog upozorenja", rekla je predstavnica Coca-Cole Diana Garza Ciarlante američkim medijima.

Američka asocijacija bezalkoholnih pića saopštila je da je na osnovu istraživanja, sporna hemikalija povezana sa oboljenjem raka kod miševa i pacova, ali da nema dokaza da predstavlja rizik po ljudsko zdravlje.

Američka administracija za hranu i lijekove tvrdi da bi jedna osoba trebalo da popije 1.000 limenki Coca-Cole ili Pepsija da bi uzela istu dozu hemikalije koja se daje životinjama tokom ispitivanja u laboratoriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: