Zdravi užitak
22

Pripremite zdravu toplu čokoladu za hladne zimske dane

Piše: Maja Pilav
Topla čokolada je istinski primjer hrane za utjehu. Poslije nje svijet izgleda ljepše, ali također želimo da bude zdrava. Zato će ovo postati vaš najdraži recept.

Izabrani su samo najbolji sastojci, sirovi kakao umjesto gotove pločice čokolade sa skrivenim šećerom, prirodno slatke hurme koje će vam dati energiju te indijski oraščići koji pružaju osjećaj spokoja i pomažu protiv depresije.

Bilo da želite vruću čokoladu u kišno i tmurno jutro prije posla ili u zimsko veče poslije napornog dana. Nedjelja je i želite s najdražima podijeliti svoju radost, ugodno se smjestite i priuštite sebi šolju tople čokolade.

Ako mislite da dolazi prehlada sakrijte u vrući kakao zdrave začine za podizanje imuniteta. Dodajte 1 kašiku cejlonskog cimeta u prahu, ¼ kašikice kurkume u prahu i malo naribanog korijena đumbira.

Sastojci:

300 ml vruće vode ili biljnog mlijeka 30 g kakao maslaca

5 svježih odkoštenih hurmi 20 g indijskih oraščića 10 g sirovog kakaa u prahu prstohvat sitne himalajske soli malo muškatnog oraščića u prahu po želji, malo kardamoma

Postupak:

Zagrijte vodu ili biljno mlijeko, pa sve sastojke ubacite u blender. Vruća voda će istopiti kakao maslac, samo pazite da ne budu u velikim komadima.

Hurmama zasladite po ukusu, a indijski oraščići daju gustoću napitku. Ako imate netoleranciju, zamijenite ih bananom ili u potpunosti izostavite.

Blendajte oko minutu, i to 20-tak sekundi na sporijem programu, a onda ubrzajte. Servirajte uz kokosovo vrhnje ili biljni šlag.