"The Somm Journal"
7

Priča o vinima u BiH objavljena u najznačajnijem svjetskom somelijerskom magazinu

E. Sk.
FOTO: Thomas Molitor / The Somm Journal
FOTO: Thomas Molitor / The Somm Journal
Najznačajniji svjetski somelijerski magazin "The Somm Journal" objavio je priču o vinima iz BiH uz napomenu u svijetu postaju sve priznatija.

Vino se pravi u manastiru Tvrdoš u Bosni i Hercegovini od 13. stoljeća, a vina ove zemlje mogu biti u programu zaštite svjedoka, kaže se na početku reportaže.

"Majstor Sommelier Ian Cauble ponudio je svoje prvo bh. vino na prodaju. Riječ je o opskurnom crnom vinu iz srpskog pravoslavnog manastira na jugu Hercegovine. Mada su, kako je Cauble pojasnio njihova očekivanja bila mala, vrlo brzo vino su poslali na ponudu. Prije 1992. godine, slavenska regija jugoistočne Europe bila je poznata kao Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Balkanski ratovi i njihovi pokreti za neovisnost devedesetih promijenili su sve to, a sada je u bivšoj Jugoslaviji šest zasebnih država, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina", navodi se u ovom tekstu.

Proizvodnja vina u Bosni i Hercegovini je uglavnom fokusirana na dva glavna čvorišta u Čitluku i Međugorju.

Grožđe Vranac, za koje se misli da potječe iz sjeverne Makedonije, važno je grožđe u Bosni i Hercegovini. To je jedno od onih crvenih grožđa s takvom tamnom bojom od kojih očekujete vino masivne strukture, ali ovo grožđe obično proizvodi vrlo svijetlo vino s živahnom kiselošću. Uvozna kompanija "Danch & Granger Selections", koja je posvećena prvenstveno vinima srednje i istočne Europe, uvozi manastirska trvdoš vina.

Bistro SF Grill, u San Francisku, nudi istraživačima kulture balkanska vina do polovine čaše, piše Somm journal.

"Nudimo vina iz Bosne i Hercegovine na degustacijskim zabavama i kombiniramo ih s bosanskim jelima kao što je bosanski lonac, te tradicionalnim jelom od mesa i povrća koje se pirja satima. Ali na meniju nudimo i osam različitih gurmanskih hamburgera i Vranac vina", kazao je suvlasnik Hasim Zečić, rodom iz Bosne.

Kompanija "Danch & Granger" uvozi još jednog bosanskohercegovačkog proizvođača, a to je Vinariju Brkić koja se nalazi 50 milja sjeverno od Trebinja, područja izvan Mostara. Josip Brkić i njegova porodica fokusiraju se na proizvodnju vina iz grožđa Blatina i Žilavka. Josip se zalaže za organske i biodinamičke prakse, uključujući mnoge neinterventističke metode.

"Većina sommeliera ne zna za Blatinu ni za Žilavku, a ta dva domaća grožđa prave divno vino iz ovog prilično neotkrivenog kraja", kazao je pisac vina Miquel Hudin.

Andelić Wines je porodična vinarija u Trebinju koja proizvodi Vranac, Žilavku i nekoliko crvenih mješavina koje koriste međunarodne sorte. Bojan Andelić i njegova vinarija također slijede prakse organskog uzgoja.

"Glavna razlika između vinarije u Trebinju i Čitluku je crno grožđe Vranac". kaže Andelić.

Porodica Andelić generacijama gaji i proizvodi vino. Njeni preci proizvode više od stotinu godina vino i grožđe rakije prepoznatljivog kvaliteta.

Andelić posjeduje oko 30 hektara vinograda koji se nalaze na najboljoj lokaciji u Trebinju. Iako stavlja naglasak na proizvodnju autentičnih sorti grožđa Vranca i Źilavke, Andelić sadi i Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Syrah.

Matthew Horkey, vinski bloger na web stranici Exotic Wine Travel i autor knjige Cracking Croatia Wine, nedavno je prisustvovao festivalu Blaž u Međugorju u Bosni i Hercegovini. Bila je to treća godina godišnjeg festivala na kojem se proizvođači okupljaju i prikazuju vina Blatina i Źilavka.