Dobra za žensko zdravlje
14

Prema receptu Amele Ivković O'Reilly: Ganoush pašteta od patlidžana

E. Sk.
Tradicionalni recept za namaz od patlidžana Baba Ganosuh mnogima je omiljena poslastica koja pršti okusima Bliskog istoka, a najviše se priprema i poslužuje u Turskoj, Izraelu, Jordanu, Libanonu, Siriji i ostalim dijelovima Bliskog istoka.

Svoj recept podijelila je na You Tubeu i poznata nutricionistica Amela Ivković O'Reilly koja je pokazala kako se jednostavno može napraviti jelo koje može biti doručak, ručak, ali i večera.

"Patlidžan oblikom podsjeća na maternicu i jako je dobar za žensko zdravlje, to je biljka koja prije svega hrani ženske polne organe, no patlidžan je povrće koje trebaju jesti i muškarci i žene iz više razloga. Poznato je da patlidžan ima izuzetno visok udio hranjivih vlakana, a hranjiva vlakna jednako je zdrava probava, a zdrava probava jednako je dobar imuni sistem. Osim što je imuni sistem reflekcija hranjivih vlakana, patlidžan ima u sebi prirodno gorki ukus, a gorka hrana inače potiče probavu. Jedite patlidžan gotovo svakodnevno", savjetuje Ivković O'Reilly.

Druga stvar zbog koje patlidžan zauzima visoko mjesto u ljestvici hranjivih sastojaka jeste, dodaje Amela, to što posjeduje izuzetno jaka antikancerogena svojstva.

"Postoji sastojak u patlidžanu koji se zove nasuni koji sprječava razvoj krvnih žila u tumorima. Rađeno je istraživanje 2005. godine koje je pokazalo da patlidžan ima izuzetno jaka antikancerogena svojstva", pojašanjava Ivković O'Reilly.

Baba Ganoush je vrlo jednostavno za napraviti.

"Važno je uključiti rernu na najjače, patlidžane dobro izbodete viljuškom, da bi se oni što brže ispekli. Pečete ih nekih dvadeset do trideset minuta, okrenete ih kako bi se obje strane dobro ispekle. Nakon toga ohladite patlidžan, otvorite ga, kašikom izdubite srž patlidžana, ubacite ga u blender, dodate tri čehna bijelog luka, koji ćete propržiti prethodno", kaže nutricionistica.

Potrebno je, nastavlja, dodati i limunov sok, sol i tahini, dvije do tri supene kašike, kako biste dobili kremastu strukturu.

"Kada je u pitanju koža, vrlo je važno da nikad patlidžan ne jedete sirov jer u sebi sadrži otrovne sastojke. Kad bude gotovo Baba Ganoush pašteta od patlidžana servirate uz krastavice, ali to mogu biti i neki krekeri koje volite", govori Ivković O'Reilly.