Sadrži 27 posto alkohola
0

Predstavljeno najjače pivo na svijetu

FENA
Ono je zabranjeno u 13 američkih država i ne prodaje se u pakiranjima po šest boca - "Samuel Adams Utopias" najjače je pivo na svijetu sa 27 posto alkohola i pojavljuje se u prodaji svake dvije godine.

Tamno pivo "Samuel Adams Utopias" ponos je bostonske pivovare čiji je vlasnik Jim Koch predstavio ovog vikenda ovogodišnju "berbu". "Utopias" svoju jedinstvenu snagu zahvaljuje 15-godišnjem sazrijevanju u drvenim bačvama bostonske pivovare, istima kakve se koriste za sazrijevanje whiskeyja.

Zbog dugog proizvodnog kruga na tržištu se pojavljuje svake dvije godine u ograničenim količinama. U vrijeme blagdana, primjerice. Koch će ove godine na tržište plasirati samo 10 hiljada boca (6,5 dcl) po cijeni od 150 dolara. Pivo je zabranjeno u 13 američkih država, mahom južnih, u kojima su na snazi stari zakoni koji ograničenje količine alkohola u pivu postavljaju na 14 posto.

Pivo se prodaje u keramično-bakrenim bocama koje podsjećaju na kotlić. Koch kaže da je "Utopias" pivo za sofisticirane ljubitelje i trebalo bi ga konzumirati kao šampanjac.

  • To nije pivo za utakmice vikendom, rekao je on, prenosi u ponedjeljak Hina.