Tradicionalno jelo
33

Anketa / Postoje četiri vrste bosanskih ćevapa: Koji su po vama najbolji?

I. S.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kulinarski magazin Taste Atlas podsjetio je da postoje četiri vrste bosanskih ćevapa. Koji su najbolji prema vašem mišljenju?

Ćevapi su tradicionalno bosansko jelo od faširanog mesa koje vole apsolutno sve generacije. Postoji mnoštvo recepata za ćevape, ali stare sarajevske ćevabdžinice originalni recept neće dati nikome.

Zbog toga postoji nekoliko varijacija sarajevskih ćevapa. Najpopularniji su oni koji se prave od junećeg faširanog mesa te poslužuju u somunu s posoljenim lukom ili kajamakom uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Banjalučki ćevapi se prave od junećeg i ovčijeg mesa i stavljaju se u lepinju. Jedu se uz bijeli luk ili feferone te so, biber i jogurt ili kiselo mlijeko.

Tuzlanski ćevapi se pripremaju od goveđeg, jagnjećeg i ovčijeg mesa. Također se poslužuju u lepinji s lukom, soli i biberom.

Mnogi preferiraju travničke ćevape te tvrde da su oni najbolji. Prave se od junećeg, ovčijeg, janjećeg i telećeg mesa. Poslužuju se u pitici uz zdjelicu isjeckanog luka, so i jogurt ili kiselo mlijeko, navodi Taste Atlas.

Ćevapi se mogu služiti i uz pomfrit, salatu, ajvar, no to je uglavnom praksa u inostranstvu.