Savjeti za kuhanje
1

Pomoću ovog trika spriječite lijepljenje hrane za suđe

N. C.
(Foto: Screenshot)
(Foto: Screenshot)
Jedna žena je na TikToku podijela jednostavan trik kako možete prije kuhanja znati hoće li se hrana lijepiti za suđe, pa se odmah možete poštedjeti napornog struganja ostataka.

"Ako izbjegavate kuhati u posuđu od nehrđajuće čelika jer vam se hrana za njega lijepi, prije kuhanja napravite trik s vodom", poručila je.

Pokazala je kako na već zagrijanu tavu dolijeva malo vode, koja se odmah skupi u veliku kapljicu, a TikTokerica kaže da nakon toga nema straha od lijepljenja.

@theasiantestkitchen Cooking with stainless steel used to be such a pain! #legendcookware #stainlesssteelpan #cookingtip #learnontiktok #cooktok #cookinghacks #egg ♬ original sound - layiwasabi

"Čim voda stvori ovakvu veliku kapljicu, tava je spremna i nema lijepljenja, a ulje se dodaje nakon što se tava još ugrije. Trebate samo kap ulja da stvori barijeru između tave i vode", navela je.

Pojedini su u komentarima primijetili i da se hrana često lijepi za tavu ako ona nije dovoljno vruća.

"Kad voda ispari, tava je prevruća pa treba smanjiti temperaturu i malo pričekati", objasnila je TikTokerica dodavši da je tu riječ o takozvanom Leidenfrost efektu; fenomenu u kojem tekućina zagrijana iznad točke vrelišta ne isparava, već lagano klizi po površini.

Ako se ono što kuhate lijepi za tavu, još nije gotovo. Ponekad se hrana lijepi ako nije dovoljno termički obrađena.