Zbog toksične supstance
107

Pokrenuta tužba protiv Skittles bombona, navodi da su neprikladne za ljudsku ishranu

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nova tužba pokrenuta u SAD-u protiv proizvođača Skittles bombona navodi da su "neprikladne za ljudsku ishranu" te da sadržavaju titanijum oksid.

Jenile Thames iz Californije zatražila je grupnu tužbu protiv kompanije Mars Inc, koja je vlasnik Skittlesa.

Prema tužbi, sastojci znače da su oni koji konzumiraju konditorske proizvode "pod povećanim rizikom od niza zdravstvenih efekata za koje nisu bili svjesni koji proizlaze iz genotoksičnosti - sposobnosti hemijske supstance da promijeni DNK."

Supstanca na koju Jenile misli je titanijum dioksid, koji se kompanija obavezala da će postupno ukinuti 2016. godine.

Međutim, nova tužba sugerira da je kompanija implementirala ove promjene samo zato što "potrošači danas pozivaju proizvođače hrane da koriste više prirodnih sastojaka u svojim proizvodima".

U tužbi se dalje navodi da je kompanija tvrdila da vještačke boje koje se koriste u njihovom proizvodu "ne predstavljaju nikakav poznati rizik po ljudsko zdravlje ili sigurnost", kako prenosi The Guardian.

Također, navodi se i da kompanija nastavlja da prodaje proizvode koji sadrže titanijum dioksid.

Čak ide toliko daleko da se kaže da Mars Inc "ne uspijeva obavijestiti potrošače o implikacijama konzumiranja toksina".

Jenilina tužba također dovodi u pitanje upotrebu ambalaže: "Umjesto toga, optuženi se oslanja na listu sastojaka koja je u malom otisku na poleđini proizvoda, čije je čitanje još teže zbog nedostatka kontrasta u boji između fonta i ambalaže."