{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokrenut TasteAtlas, prvi svjetski atlas hrane: Uvrštena 24 jela iz BiH

11.10.2018. u 09:05
422
44
Pokrenut TasteAtlas, prvi svjetski atlas hrane: Uvrštena 24 jela iz BiH
422
Pokrenut TasteAtlas, prvi svjetski atlas hrane: Uvrštena 24 jela iz BiH
Prvi svjetski atlas hrane TasteAtlas zvanično je pokrenut jučer, a nudi više od 8,5 hiljada autentičnih jela, od čega trenutno i 24 jela iz Bosne i Hercegovine.
Na web adresi www.tasteatlas.com pokrenut je svjetski atlas hrane. Ideja atlasa je promovirati lokalno i autohtono te pružiti informacije putnicima i ljubiteljima hrane o tradicionalnim jelima i autentičnim restoranima. Atlas obuhvata više od 8.500 jela, pića i namirnica iz svih dijelova svijeta.

U atlas su uvrštena i 24 jela iz Bosne i Hercegovine, a najviše od toga iz Sarajeva. Tu su neizostavni ćevapi, burek, bosanski lonac, klepe, kljukuša... Autori projekta naglašavaju kako će biti saslušani i istraženi svi novi prijedlozi.

Osnivač TasteAtlasa je Matija Babić, vlasnik poznatog hrvatskog news portala Index.hr, koji je u izjavi za Klix.ba iznio nekoliko detalja o samom projektu.

"TasteAtlasom sam se odlučio baviti iz dva razloga. Prvi je da sam u jednom trenu izgubio svu volju i entuzijazam za bavljenje novinarstvom u Hrvatskoj. Ne vidim šansu da se situacija u vezi s korupcijom, klijentelizmom i parazitskom ekonomijom u bliskoj budućnosti promijeni nabolje, jer većina ne želi mijenjati sitne kratkoročne interese za velike dugoročne. Počeo sam razmišljati o stranim projektima. Kako sam veliki zaljubljenik u hranu i putovanja, a naročito volim lokalnu hranu i kulturu, kad sam shvatio da nedostaje web sajt na kojem bih mogao saznati koju tjesteninu je najbolje jesti na jugu Italije, koji sir na grčkim otocima ili gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu - odlučio sam napraviti sajt koji će pružati te informacije", kazao je Babić.

Na razvijanju TasteAtlasa je tri godine radilo 20 ljudi.

"Planirao sam ga raditi sam nekoliko mjeseci, no na kraju sam složio tim od 20 ljudi i radili smo tri godine. Sada je spreman. Lokalna hrana je mnogima jedan od glavnih motiva putovanja. Bosna i Hercegovina tu ima puno za ponuditi i vjerujem da će TasteAtlas mnogim stranim turistima približiti sjajna bosanska jela, ali i da će Bosance i Hercegovce zainteresirati za neka jela iz susjedstva i svijeta", poručuje Babić.

Vlasnik TasteAtlasa kaže da su njemu lično sarajevski ćevapi u top 10 jela na svijetu.

"Jela se na websiteu mogu i ocjenjivati i slagati top-liste. Meni su tako sarajevski ćevapi ušli u top 10 svih jela na svijetu. Odmah nakon zagorskih štrukli", objašnjava Babić.

Stranicama s jelima iz BiH može se pristupiti na adresi www.tasteatlas.com/bih.

Osim informacija o jelima i pićima, na atlasu se mogu pronaći i autentični restorani koji pripremaju ta jela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: