Nevjerovatne brojke
44

Pogledajte koje su to najskuplje namirnice na svijetu, za njih je potrebno izdvojiti pravo bogatstvo

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Na svijetu postoji cijeli niz namirnica koje su toliko skupe da ih mnogi nikad i ne kušaju.

Ove namirnice nisu namijenjene za svakodnevne obroke i obično i oni najbogatiji u njima uživaju u manjim količinama.

Šafran

Šafran je najskuplji začin na svijetu, a cijena za pola kilograma doseže oko 17.000 KM. Cijena je djelomično opravdana kada uzmemo u obzir činjenicu da je za pola kilograma šafrana potrebno imati 75.000 cvjetića.

Cvijet šafrana cvjeta samo tjedan dana godišnje i skupljanje ovog začina je vrlo unosan, ali naporan posao.

Fugu riba

Za jednu porciju fugu ribe u Japanu potrebno je izdvojiti oko 800 KM. Ova riba nije ugrožena ili nezgodna za uloviti nego tajna visoke cijene leži u pripremi. Fugu ribe sadrže smrtonosni otrov te ju samo najveći stručnjaci mogu pripremiti da bude jestiva. Kuhari moraju najprije proći tri godine edukacije kako bi mogli raditi s fugu ribom, a sve to odražava se na cijeni.

Densuke lubenica

Da lubenica može dostići cijenu od 10.000 KM teško je povjerovati, ali upravo se takve lubenice prodaju u Japanu. Kako se radi o lubenici koja zahtijeva puno prostora i nekoliko mjeseci intenzivne brige, u Japanu se prodaje na specijaliziranim aukcijama te se konzumira samo za posebne prigode kao što su vjenčanja.

Bijeli tartufi

Crni tartufi su poznati kao "crni dijamanti", no bijeli tartufi su još skuplji. U prirodi su posebno zastupljeni u Italiji, a mogu se pronaći i u susjednoj Hrvatskoj, posebno u Istri. Za pronalazak ove vrijedne namirnice koriste se obučeni psi, ali i svinje te je postupak obuke poprilično zahtjevan. Za pola kilograma svježih bijelih tartufa potrebno je izdvojiti oko 17.000 KM.

Kobe govedina

Još jedna skupocjena delicija koja dolazi iz Japana je Kobe govedina. Radi se o masnoćom prošaranom komadu mesa od crnog goveda koje dolazi iz Hyogo pokrajine. Mitovi o tome kako za proizvodnju Kobe govedine životinje masiraju i hrane pivom nije istinit, ali je proces uzgoja i proizvodnje uistinu vrlo rigorozan. Upravo zato jedno govedo može dostići cijenu od čak 650.000 KM.

Plavorepa tuna

Ova popularna riba na japanskim tržnicama doseže cijene od preko 7.000 KM za pola kilograma, a početkom 2020. tuna od 270 kilograma prodana je za rekordnih tri miliona KM. Cijene tune u budućnosti će samo rasti jer se radi o ribi koja je gotovo nestala iz oceana zbog prevelikog izlovljavanja.