Ukoliko kuhate prema receptu, možete poslužiti četiri osobe.
Sastojci:
8 pilećih bataka so
Umak od paradajza: 600 g paradajza 150 g crvenog luka 1-2 čehna bijelog luka 80 g mrkve
80 g korijena celera 80 g korijena peršuna 80 ml maslinovog ulja 2-3 grančice peršuna
Priprema:
-
Sjeckani luk dinstajte u maslinovom ulju 20 minuta te dodajte izrezanu mrkvu, celer i peršun pa nastavite dinstati.
-
Paradajz zarežite s vrha u obliku križa, te ostavite u kipućoj vodi dok se kožica ne počne odvajati. Zatim ih ogulite i narežite na kockice. Na dinstano povrće dodajte sitno sjeckani bijeli luk, a kada zabijeli dodajte kockice paradajza te kuhajte na vatri dvadesetak minuta i obavezno posolite.
-
Umak promiješajte štapnim mikserom. Pileće batake posolite i ispecite u tavi sa svih strana, zatim prebacite u posudu za pečenje i nastavite peći još deset minuta na 180 stepeni. Prelijte batake umakom od paradajza i vratite u pećnicu na još dvije minute.
-
Prije posluživanja pospite listićima peršuna, prenosi hrvatski portal Dobartek.hr.