Neobična kombinacija
22

Pileći bataci u umaku od paradajza

Klix.ba
Pileće batake i umak od paradajza je lako napraviti, a za pripremu je potrebno samo sat vremena.

Ukoliko kuhate prema receptu, možete poslužiti četiri osobe.

Sastojci:

8 pilećih bataka so

Umak od paradajza: 600 g paradajza 150 g crvenog luka 1-2 čehna bijelog luka 80 g mrkve

80 g korijena celera 80 g korijena peršuna 80 ml maslinovog ulja 2-3 grančice peršuna

Priprema:

  1. Sjeckani luk dinstajte u maslinovom ulju 20 minuta te dodajte izrezanu mrkvu, celer i peršun pa nastavite dinstati.

  2. Paradajz zarežite s vrha u obliku križa, te ostavite u kipućoj vodi dok se kožica ne počne odvajati. Zatim ih ogulite i narežite na kockice. Na dinstano povrće dodajte sitno sjeckani bijeli luk, a kada zabijeli dodajte kockice paradajza te kuhajte na vatri dvadesetak minuta i obavezno posolite.

  1. Umak promiješajte štapnim mikserom. Pileće batake posolite i ispecite u tavi sa svih strana, zatim prebacite u posudu za pečenje i nastavite peći još deset minuta na 180 stepeni. Prelijte batake umakom od paradajza i vratite u pećnicu na još dvije minute.

  2. Prije posluživanja pospite listićima peršuna, prenosi hrvatski portal Dobartek.hr.