18 izlagača
38

Peti međunarodni festival zanatskog piva 4. augusta u Istočnom Sarajevu

SRNA
U Istočnom Sarajevu će 4. augusta biti održan Peti međunarodni festival zanatskog piva, koji organizuje Udruženje za promociju zanatskog pivarstva "Kištra" iz ovog grada.

"Cilj ovog festivala je promocija kulture zanatskog pivarstva, druženje i razmjena iskustava sa drugim pivarima, ali i upoznavanje javnosti o različitim vrstama zanatskog piva", rekao je predsjednik Udruženja "Kištra" Vedran Kurteš.

Prema njegovim riječima, priliku za promociju više od 50 različitih vrsta zanatskog piva imaće 18 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

On je precizirao da će se na festivalu predstaviti izlagači "Kabinet" i "Dogma" iz Srbije, "Nova Runda" i "LAB" iz Hrvatske, "Komunajzer" iz Slovenije, "Fabrika" iz Crne Gore te "Craft Delegat", "Semizburg", "Gelender", "Raft Brewery", "Lovac", "Beerokrata", "Oldbridge", "Gorštak", "Lane", "Gazdino", "Šerpasi" i "Kurtenđur".

"S obzirom na to da ove godine imamo 18 izlagača zanatskog piva, možemo reći bez lažne skromnosti da je naš festival jedan od najboljih ove vrste u BiH", ocijenio je Kurteš i poručio da će učiniti sve da u budućnosti bude još više izlagača, sa još kvalitetnijim zanatskim pivom.

Festival će početi u subotu, 4. augusta u 17:00 sati na sportskim terenima kod Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Osim zanatskog piva, na festivalu će biti obezbijeđeni štandovi sa hranom i osvježavajućim bezalkoholnim pićima, a cijena ulaznice je tri KM.

U večernjem dijelu festivala posjetioce će zabavljati bendovi "Gitarinet" iz Beograda, "Vesele osamdesete" iz Kragujevca, kao i lokalni DJ Aya.

Prethodno, u petak, 3. augusta, sa početkom u 19.00 sati u restoranu "Kula" u Istočnom Sarajevu biće organizovana panel diskusija o zanatskom pivarstvu na kojoj će učestvovati kućni proizvođači piva, registrovana udruženja za promociju zanatskog pivarstva, registrovane zanatske mikropivare, poljoprivrednici, predstavnici lokalne vlasti i ostali ljubitelji zanatskog pivarstva.

Cilj panel diskusije je bolje povezivanje, kao i razmjenjivanje dosadašnjih iskustava u pokretanju mikro pivara, proizvodnji različitih stilova zanatskog piva, upoznavanje o različitim sortama i načinima uzgoja hmelja, te planiranje budućih aktivnosti.

Pomoć u organizaciji festivala pružili su opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, kao i kompanija "Molson Coors".

Udruženje za promociju zanatskog pivarstva "Kištra" iz Istočnog Sarajeva do sada je uspješno organizovalo četiri festivala zanatskog piva.