Brojne dobrobiti
39

Pet razloga zašto biste ovo pomalo zanemareno voće trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu

D. J.
Foto: Rawpixel
Foto: Rawpixel
Voće i povrće trebali bi biti osnovni dio zdrave i uravnotežene prehrane jer su puni vitamina i antioksidanata koji su važni za pravilno funkcioniranje organizma.

Kivi je pomalo zanemareno voće, no postoji više razloga zašto biste dan trebali započeti upravo s ovom namirnicom.

Dva najbitnija sastojka kivija su antioksidansi i vitamin C. Količina vitamina C na 100 g kivija je 98 mg, što je duplo više od narandže i limuna. Pomaže organizmu da neutralizira slobodne radikale, a tako se organizam štiti od mnogih bolesti. Preporučuje se konzumiranje kivija ujutru uz doručak.

1. Jačanje imuniteta

Velika količina folne kiseline, pored vitamina C, jača obrambeni sistem organizma. Povećavaju stvaranje bijelih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitijela, koja nas štite od virusnih oboljenja.

2. Bolja cirkulacija

Kivi sadrži vitamin E i omega 3 i 6 masne kiseline, poboljšava zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava pojava tromba i krvnih ugrušaka. Idealan je za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga.

3. Mršavljenje

Sadrži dosta vode i nema veliku energetsku vrijednost samim tim idealan je za mršavljenje i izbacivanje tečnosti iz organizma. Ograničite se na dva do tri kivija dnevno jer veći unos može da izazove alergiju.

4. Ublažava stres

Kivi je idealno voće za ublažavanje stresa. Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i uznemirenost.

5. Jača kosti

Minerali magnezijum i kalijum nalaze se u kiviju, a odlični su za jačanje kostiju, zuba i noktiju.

Ko ne treba da konzumira kivi?

Osobe koje su sklone oboljenjima bubrega, imaju pijesak ili kamen, ne treba da jedu kivi jer može doći do njhovih pokretanja.