Uvrstite ih u jelovnik
47

Pet namirnica koje mogu pomoći u smanjenju celulita

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ako imate rupice na mjestima na kojima biste željeli da ih nemat, razmislite o povećanju unosa ovih moćnih namirnica.

Današnje tržište je puno suplemenata, losiona i drugih preparata za kožu koje tvrde da smanjuju celulit, ali dolaze s minimalnim dokazima o njihovoj djelotvornosti.

Ovi proizvodi mogu privremeno zategnuti krajnji sloj kože, ali malo pomažu u rješavanju temeljnog problema. Umjesto toga, čini se da fokus na zdravo ponašanje kao što je upravljanje težinom, zdrava ishrana, hidratacija i adekvatna fizička aktivnost (AKA klasika!) pruža veću podršku u kontroli prisustva celulita na duge staze.

Dobitna strategija za minimiziranje celulita je odrediti na koje načine možete izgubiti tjelesnu masnoću i povećati mišićnu masu. Dodatna težina može učiniti celulit vidljivijim. To vjerovatno znači fokusiranje na stvaranje kalorijskog deficita tamo gdje ima smisla u vašem načinu života, kao što su kontrolirani porcije, manje dodanih ulja ili smanjeni dodani šećeri u vašoj prehrani. To bi također moglo značiti pojačanje vaše rutine vježbanja kako biste uključili dodatni dan kardiovaskularne aktivnosti ili treninga otpora.

Borovnice

Ne postoji nedostatak podrške da je konzumiranje vašeg voća, uključujući borovnice i povrće, povezano sa manjom tjelesnom težinom. Ovaj kritički pregled iz European Journal of Nutrition također povlači uvjerljivu vezu između konzumacije voća i povrća i smanjenog rizika od hroničnih bolesti poput visokog krvnog pritiska.

Leća

Leće i druge "mahunarke" kao što su crni grah, slanutak ili pinto grah, odlični su izvori vlakana. Također, je utvrđeno da stvaraju skroman gubitak težine za ljude koji ih redovno konzumiraju, što je istraženo u ovom sistematskom pregledu u American Journal of Clinical Nutrition.

Kruške

Kruške su jedno od najvlaknatijih voća s oko 6 grama vlakana po srednjem voću, vjerovatno ćete se osjećati zadovoljno s manje ako ova hrana postane vrijeme za užinu ili obrok, čime ćete nadoknaditi veće porcije na drugim mjestima. Razmislite o seckanju za salatu, umačenju u puter od kikirikija ili umešanju u sledeću ovsenu kašu.

Gljive

Gljive su meso biljnog carstva. Dajući bogat i pikantan ukus gdje god da se nađu, gljive se nalaze u mesnim jelima gdje se miješaju s piletinom ili govedinom kako bi produžile i ukus i hranljivost. Ovo je jednostavan savjet za smanjenje kalorija vaše sljedeće pljeskavice ili bolonjez umaka, dok ne padnete u željene granice kalorija.

Banane

Banane su uobičajeno prepoznate kao izvor kalija, minerala koji se povezuje s kontrolom otoka jer ima inverznu vezu s natrijumom. Zadržavanje tekućine zbog visokog unosa soli u ishrani može dovesti do otoka što može povećati pojavu celulita.