Uvrstite ih u ishranu
62

Pet najboljih namirnica bogatih vlaknima za mršavljenje

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ako želite da smršavite, efikasna strategija je uključivanje više hrane bogate vlaknima u vašu ishranu.

Vlakna su jedan od najboljih nutrijenata kada je u pitanju gubitak težine. Pomaže probavu i povećava sitost, pomaže u sprječavanju prejedanja i održava vas sitim i zadovoljnim, podržavajući tako gubitak težine.

Vlakna su vrsta ugljikohidrata koja se nalazi samo u biljkama. Iako vaše tijelo ne može probaviti vlakna, ovaj esencijalni nutrijent djeluje kao prirodni čistač vašeg probavnog sistema.

Ove namirnice su bogate vlaknim te će vam pomoći na putu gubitka težine.

Maline

Nivoi antioksidansa u bobičastom voću su među najvišim u svakoj hrani. Bobičasto voće je odlična užina dok pokušavate da smršavite, a možete pojesti veliku porciju kako biste zadovoljili želju za desertom, bez rafinisanog šećera i nedostatka vlakana koji dolazi uz većinu slatkiša.

Kruške

Kruške su sočno, slatko voće koje sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna za mršavljenje. Kruške su bogate vlaknima zvanim pektin, za koje istraživanja pokazuju da mogu poboljšati zdravlje crijeva, ojačati imunološku funkciju i spriječiti zatvor. Jedna kruška srednje veličine sadrži samo 100 kalorija, što ih čini odličnom užinom za mršavljenje između obroka.

Brokule

Brokule su povrće iz porodice krstašica koje je bogato vlaknima i jedinjenjem za zdravlje koje se zove sulforafan. Studija na životinjama iz 2022. pokazala je da sulforafan može smanjiti gojaznost i pomoći u umjerenom unosu hrane. Osim toga, ukusni su kada se pravilno kuhaju. Brokule su neodoljive kada su pečene i imaju nevjerovatno malo kalorija.

Leća

Leća je fantastična hrana za mršavljenje jer je prepuna i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Mahunarke su poznate po visokom sadržaju vlakana, a leća je među namirnicama koje su najbogatije vlaknima u porodici mahunarki. Oni su svestrana hrana koja se može uklopiti gotovo bilo gdje u dijeti za mršavljenje, s mogućnošću dodavanja u gotovo svako slano jelo, od supe, salate do priloga.

Chia sjemenke

Prepuni vlakana, proteina i biljnih omega-3 masnih kiselina, mogu apsorbirati vodu i proširiti se u vašem želucu, pomažući vam da se osjećate sito i zadovoljno. Chia sjemenke su kalorične pa pazite na svoje porcije.